Nemzet Művésze címet kapott Soproni József, a Zeneakadémia professor emeritusa

2020. november 5.

A kitüntetést a Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korábbi rektora részére sok évtizedes kiemelkedő zeneszerzői és zenepedagógusi tevékenysége megbecsüléseként adományozta a Magyar Művészeti Akadémia.

A köztestület november 5-én hirdette ki azon alkotók névsorát, akiknek odaítélte a Nemzet Művésze címről döntő bizottság az elismerést. A grémiumnak idén Ferencz István építőművész volt az elnöke, tagja pedig Aknay János festőművész, Eperjes Károly színművész, Buda Ferenc költő, műfordító, Finta József építőművész, Gyulai Líviusz grafikus, Kiss János balettművész, Korniss Péter fotóművész, Kubik Anna színművész, Medveczky Ádám karmester, valamint Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató volt.

A Kossuth-díj mellett Erkel- és Bartók–Pásztory-díjjal is kitüntetett Soproni József 1930-ban született, a Zeneakadémiát 1956-ban végezte el Viski János tanítványaként. Ezután tizenöt éven keresztül a Bartók Konzervatórium zeneelmélet-, majd zeneszerzéstanára volt, de már 1962-től a Zeneakadémián is oktatott ellenpontot, transzponálást, partitúraolvasást és zeneszerzést, előbb óraadóként, majd 1968-tól docensként, 1974-től pedig mint egyetemi tanár. Az intézményt 1988-tól 1994-ig rektorként vezette, jelenleg professor emeritus.

 

 

 

Kompozíciós munkássága egyrészt az európai klasszikus zene hagyományain nyugszik, másrészt szintézisteremtő tehetségével az újkori magyar zenét az európai zene mellé emelte. Művei gazdag, változatos műfaji keretekben teljesedtek ki, szerzeményeiből több rádió- és hangfelvétel készült, főleg a Hungaroton kiadásában. Ars poeticáját az MMA méltatása szerint így fogalmazta meg: „Annak a műnek van létjogosultsága, amelyet csak az írhatott, aki írta. Csak annak a műnek van létjogosultsága, amelyben teljes hitelességgel megjelenik az alkotó. Én csak annyit tehetek, hogy személyiségemet teljes mértékben átengedem a komponálásnak. Műveim csak belső szükségszerűségből születnek, akkor is, ha esetleg megrendelésre dolgozom. A zene okozzon örömet, ahogy ez évszázadok során működött. Amikor »szép« zenéről beszélek, nem gondolok stílusra, de hitelesen gondolkodó alkotó személyiségekre.”

Soproni József mellett tíz alkotó kapja meg a díjat: Nagy Ervin építőművész, Dárday István filmrendező, Hildebrand istván operatőr, Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátor, Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendező, Szakonyi Károly író, Farkas Ádám szobrászművész, Földi Őéter festőművész, Kovács Miklós kékfestő mester, valamint Ránki Dezső zongoraművész.

A Zeneakadémi korábbi rektora előtt tiszteleg az egyetem december 11-i hangversenyén, melyre díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia jegypénztárában a koncert előtt egy hónappal.