Nemzetközi konferencián mutatta be a Zeneakadémia rektorhelyettese az intézmény sajátosságait

2023. június 22.

Fekete Gyula a koncertélet és az oktatás kettősségében rejlő szinergiáról, valamint a kutatások jelentőségéről is beszélt az olasz kulturális minisztérium szimpóziumán rangos testvérintézmények képviselői előtt.

A zenei felsőoktatás áttekintésére, a nemzetközi jó gyakorlatok kölcsönös megismerésére szervezte az olasz szaktárca június 21-én, a római Palazzo Farnesinában rendezett konferenciát, amelybe a külföldi résztvevők online kapcsolódtak be.

A meghívott intézmények között volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mellett az AEC (Európai Konzervatóriumok, Zeneakadémiák és Zeneművészeti Főiskolák Szövetsége), a berlini Hanns Eisler és a freiburgi főiskola, a pekingi Központi Konzervatórium, a római Santa Cecilia Akadémia és a milánói Giuseppe Verdi Konzervatórium.

Fekete Gyula, a budapesti Zeneakadémia nemzetközi és tudományos rektorhelyettese az intézmény egyedi oktatási struktúrájáról tartott előadást. Így például arról, hogy bár a bolognai rendszerhez csatlakozva háromciklusos az oktatás, az intézményben működik a Rendkívüli Tehetségek Képzője, valamint hozzá tartozik a Bartók Konzervatórium, amelyekre a felsőoktatás épül. Bemutatta azt is, hogy rendkívüli szinergiákra ad lehetőséget az oktatás és a koncertélet szerves egysége, illetve a Liszt Múzeum és Kutatóközpont, valamint a Kodály Intézet és múzeumának tudományos munkássága. Mindezek biztosítják a Zeneakadémia oktatási kiválóságát és nemzetközi pozícióját, valamint azt a figyelmet, amely a társintézmények részéről érzékelhető az egyetem iránt.