Nemzetközi Liszt Zongoraverseny 2016 szeptemberében a Zeneakadémián

2016. április 27.

Május 2-ig még jelentkezhetnek az 1984. január 1. után született zongoristák a Filharmónia Magyarország által rendezett, immár 14. Liszt-versenyre.

Liszt Ferenc születésének 205., halálának 130. évfordulójának alkalmából rendezi meg újra a Filharmónia a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt 2016. szeptember 2-11. között a Zeneakadémián. A verseny négy fordulóból áll: válogató, elődöntő, középdöntő és döntő. A válogató során – a beküldött hangzó anyag alapján – a zsűri tagjai határozzák el, hogy ki az legföljebb a 85 versenyző, aki a verseny elődöntőjébe kerül. A részt­vevők listáját a verseny honlapján 2016. június 1-jén teszik közzé. A középdöntőbe 12, a döntőbe 6 versenyző juthat be.  

A jelentkezéssel együtt beküldendő hangzóanyagon egy etűd és egy további szabadon választott Liszt-zongoradarab kell szerepeljen. Az elődöntőben és a középdöntőben a Transzcendens etüdök és a Zarándokévek-sorozatból, illetve az operaparafrázisok közül megadott kötelező darabok mellett szabadon választott Liszt-műveket várnak a továbbjutóktól 30, illetve 50 perc terjedelemben, a döntőbe jutott versenyzők pedig a h-moll szonátát, továbbá a Haláltáncot, vagy a két zongoraverseny egyikét játsszák majd el, melyek közül a meghallgatni kívánt versenyművet a zsűri jelöli ki a középdöntőt követően (a döntőben a versenyzők kétszer lépnek fel). A verseny első helyezettje 15.000, a második 12.000, a harmadik 9.000 Eurót kap, a közönségdíjjal epdig 6.000€ pénzjutalommal jár.

A versenyprogram összeállításáért háromtagú szerkesztőbizottság felelt, melynek elnöke Kocsis Zoltán, tagjai Dráfi Kálmán és Mácsai János. A verseny zsűrijének díszelnöki tisztségét Kurtág György vállalta el, elnöke Kun Woo Paik (Dél-Korea) lesz, a grémium további tagjai Michel Bèroff, Frankl Péter, Leslie Howard, Cyprien Katsaris, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly zongoraművészek.

A versenyen bármely ország fiatal művésze részt vehet, aki 1984. január 1 után született. A jelentkezés pontos feltételei és a jelentkezési lap a verseny honlapján találhatók meg, a nevezéseket 2016. május 2-ig lehet beküldeni elektronikus vagy postai úton. A jelentkezéseiket 2016. április 15-ig beküldők 40€ kedveményt kapnak a 180 Eurós regisztrációs díjból.