Népművészeti Junior Prima Díjat kaptak a Zeneakadémia jelenlegi és volt diákjai

2022. október 10.

Gubinecz Ákos mellett Böröcz Balázs és Zsikó Zsuzsanna is az idei elismertek között van.

Tíz tehetséges fiatal vehette át idén is a Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában a minap. Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György alapító-tulajdonos képviseletében a Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át.

A díjjal tizenkettedik alkalommal ismerték el a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket. A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri tíz, harminc év alatti fiatalt választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotótevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, és tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

 

Gubinecz Ákos

 

A díjazottak között van a jelenleg a Zeneakadémián tanuló Gubinecz Ákos (osztatlan népi citera-/koboz-/tekerőművész-tanár, népi énekművész-tanár szak, VI. év – osztatlan népi énekművész-tanár, népzeneelmélet-tanár szak, V. év), valamint a nemrég végzett Böröcz Balázs népzenész-zenetanár és Zsikó Zsuzsanna népi énekes, előadóművész. Rajtuk kívül Aranyos Norina, Bordás Barnabás és Számfira Máté néptáncos, táncpedagógus, Bajka Márta vászonszövő, Kosina Péter számadó csikós, Porkoláb Benedek bőrműves, valamint Szamek Lili viseletkészítő vehette át az elismerést.

A kitüntetettek egy emlékplakettet és kétmillió forint pénzjutalmat kaptak.

Címkék