Nyílt hét az Egyházzene Tanszéken

2011. december 7.

A Zeneakadémia 85 évvel ezelőtt alapított Egyházzene Tanszéke

 nyílt héten tiszteleg

Liszt Ferenc,

a Zeneakadémia alapító elnöke

és az önálló egyházzenei képzés szorgalmazója előtt,

születésének 200. évfordulóján

 

EGYHÁZZENEI NYÍLT HÉT

A ZENEAKADÉMIÁN

 

December 6. kedd, 7. szerda, 9. péntek – szabad óralátogatás az Egyházzene Tanszéken (Régi Zeneakadémia - 1064 Bp., Vörösmarty u. 35., III. em.), naponta 13-18 óráig (az órarendet l. itt)

 

December 10., szombat (Régi Zeneakadémia)    

10.15 h

Liszt Emlékmúzeum: Liszt egykori pesti lakásának megtekintése

11 h, díszterem

a Tanszék kórusának hangversenye Liszt és Palestrina műveiből

12 h, 302-es terem

tájékoztatás a tanszék működéséről

12.30 h óra

a tanszék termeinek, könyvtárának, hangszereinek, kiadványainak megtekintése, teázás, kötetlen beszélgetés tanárokkal, hallgatókkal

 

Minden érdeklődőt szeretettel vár

az Egyházzene Tanszék közössége

 

 

 

 

UTAK AZ EGYHÁZZENÉHEZ

 

NYÍLT HÉT A ZENEAKADÉMIA EGYHÁZZENE TANSZÉKÉN

 

Miért egyházzene? Az európai zenei kultúra örökségének legalább a fele egyházzene, az istentisztelet, illetve a vallásos áhítat számára írt zeneirodalom. Így az egyházzenei stúdiumok elsősorban egy olyan, napi zenei elfoglaltságot jelentő, alkalmazott zenei gyakorlat művelésére készítenek elő, mely a mai életnek is része: az egyházzenei művészet magas szintű szolgálatára, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó pedagógiai (kórusnevelő, ének-zeneoktató) tevékenységre. Ez elsősorban magas fokú zenei alapozó képzést igényel. Az egyházzene beható tanulmányozása és értő előadása azonban nem csak a zeneművekkel való foglalatosságot teszi szükségessé, hanem egy zenén kívüli, de ahhoz szorosan kötődő, jelentős ismeretanyag elsajátítását is, mely segít feltárni e hatalmas repertoár zenei-vallásos és általános kulturális jelentését. Így a képzés hozzájárul egy széles körű, a zenei és általában a művelődési élet más területein is egyaránt kamatoztatható műveltség megalapozásához (pl. telekommunikáció, film, színház stb.).   

 

Sokirányú, nyitott képzés? A Zeneakadémián kétciklusú, alap (baccalaureus) és mester szintű (magister) képzésben lehet egyetemi egyházzenei diplomát szerezni. A tanulmányokban az általános felsőfokú zeneelméleti, zenetörténeti és gyakorlati (ének, zongora, partitúraolvasás, kontinuójáték, zeneszerzés) képzésre épülnek az egyházzenei szaktárgyak: liturgika, egyházi egyszólamúság, egyházzene-irodalom. A hallgató érdeklődésének és képességeinek megfelelő vokális ill. hangszeres specializációt szolgálják az egyházzenész-kóruskarnagy és egyházzenész-orgonaművész szakirányok, az irányonként emelt óraszámban oktatott karvezetés és orgona tárgyakkal.

Ezenfelül az oktatási rendszerben a hallgató egyéni képzési tervet állíthat össze, előkészítheti egy második szak részben párhuzamos (és tandíjmentes) végzését. Így az általános zenei tanulmányokra építve az egyházzene és egyházzene-tanári diploma mellé például ének-zene-tanári, szolfézs-zeneelmélet-tanári vagy muzikológusi, orgonaművészi oklevelet is nyerhet, s ezzel pályáját szakmai és anyagi tekintetben is jobban megalapozhatja. A képzésben lehetőség van a korábban elkezdett hangszeres (vonós, fúvós) vagy énektanulmányok társhangszerként történő folytatására és annak egyházzenei (kamarazenei) alkalmazására. A tanszék más egyetemek és főiskolák kurzusaira kredittel elismerhető áthallgatást is lehetővé tesz, mely további szakok (pl. hittanár) párhuzamos felvételét segíti elő. (Jelenleg ez a KRE és a PPKE Hittudományi Karán, valamint a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán folytathatók ilyen tanulmányok.)

Az öt éves képzés után az egyházzenei doktoriskolában lehet továbbtanulni, majd egyházzenei DLA-doktorfokozatot szerezni.

 

Ökumenikus tanulmányok? Míg tanszakunkon a zenei és egyházzenei alapozó tárgyakat a különböző felekezetű hallgatók közösen tanulják, addig az egyes felekezetek saját hagyományához kapcsolódó és istentiszteleti gyakorlatához szükséges tárgyak oktatása a katolikus és a protestáns tanszéki csoport óráin külön történik, csoportvezető tanár irányításával. A katolikus csoport hallgatói számára új helyzetet teremtett XVI. Benedek pápa 2007-ben megjelent „Summorum Pontificorum” motu propriója: a tanszék őket mind a zsinat után megreformált, mind a hagyományos római liturgia zenei szolgálatára felkészíti. A protestáns csoport hallgatói számára az egyetemes és a felekezeti egyházi zene történetének oktatása a tanszakon szorosan kapcsolódik az egyházzene-irodalom istentiszteleti (funkcionális) vonatkozásainak tárgyalásához, a történeti tapasztalatok és az ezek nyomán támadt újabb liturgiai törekvések ismertetéséhez. 

 

Bővebb tájékoztatás: 1064 Bp., Vörösmarty u. 35. (Régi Zeneakadémia), tel./fax: 344-67-21, e-mail: enyedi [dot] pal [at] lisztakademia [dot] hu, honlap: http://www.zeneakademia.hu/oktatas/tanszekek/egyhazzene.

Az érdeklődőket várjuk a 2011. december 6-10. közötti tanszéki nyílt héten, és különösen a 2011. december 10-i nyílt napon (ugyancsak a Régi Zeneakadémia épületében). E bemutatkozásra azokat is várjuk, akik éppen csak be szeretnének pillantani a tanszak életébe.