Oboa mesterkurzusokat és hangszerkiállítást rendez a Zeneakadémia

2024. február 27.

A Fúvós Tanszék a Buffet-Crampon céggel közösen szervezi meg a kétnapos rendezvényt, amelyen Sanja Romić és Matthieu Petitjean tart órákat az egyetem hallgatóinak.

Sanja Romić és Matthieu Petitjean mesterkurzusa március 18-án és 19-én lesz 10-től 18 óráig a Liszt téri Főépület I. előadótermében, a hangszerkiállítást szintén mindkét nap meg lehet tekinteni 9 és 19 óra között a II. teremben.

A programokra a belépés díjtalan, előzetes regisztráció nincsen, a belépésnél jelenléti ívet szükséges aláírni.

 

Sanja Romić a Soros Alapítvány ösztöndíjának segítségével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjaként Budapesten, Dienes Gábornál és Pongrátz Péternél tanult és dicsérettel végezte el az egyetemet. Tanulmányait a salzburgi Mozarteumban folytatta Stefan Schilli alatt. Első munkáját a ljubljanai Opera- és Balettzenekar szólóoboistájaként kezdte majd 2011–2014 között a Belgrádi Filharmonikus Zenekar szólóoboistája volt. Itt lehetősége volt együtt dolgozni Zubin Mehtával, aki elhívta az utolsó három nyári turnéjára 2019-ben az Izraeli Filharmonikus Zenekarba, ahol első oboistaként játszott. A zenekari játék iránti elhivatottságát és lelkesedését igyekszik átadni zenekari mentorként a fafúvósoknak a Belgrádi Filharmonikus Zenekar Zenekari Akadémiáján, a libanoni Al Bustan Fesztivál Ifjúsági Zenekarában, a West Balkan Ifjúsági Zenekarban és a FAME’S- European Orchestral Performing Institute-ban. Sanja Romić az Újvidéki Művészeti Akadémia adjunktusa, ahol a fafúvós diákok a zenekari képzéséért felel. A tanári munka mellett aktív szóló- és kamarazenész.

Tartott már mesterkurzusokat Szerbiában, Írországban, Szlovéniában, Magyarországon, Libanonban, Montenegróban. Az első online mesterkurzusát 2023 júliusában tartotta obositáknak a „BackToBasics” keretében. Nagyon érdekli a test mozgása és mechanikája, és ennek keretében olyan előadásmódot hirdet, ami a fizikai és a szellemi egyensúlyra törekszik, továbbá nagy hangsúlyt fektet a zenészek egészségének megőrzésére is. Ezek a koncepciók természetesen az oktatási módszerében is hangsúlyosak, melyet „Playing & Living with Ease“-nek nevez. Ugyanezen a néven van egy podcast-je is, melyben oktatási módszereket és profi gyakorlási módszereket, technikákat mutat be.

Számos CD- és hangfelvételen szerepel és működött közre. Sanja Romić a Buffet-Crampon művésze.

 

Matthieu Petitjean Párizsban kezdett tanulni Michel Giboureau irányításával, akinek köszönhetően több versenyen is sikeresen szerepelt. Többek között első helyezett lett a párizsi UFAM versenyen, illetve harmadik helyet ért el az olaszországi Chieri Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Versenyén. A mesterképzést a világhírű párizsi Conservatoire-ban végezte el dicsérettel, ahol tanára Jacques Tys volt. Tanulmányai befejeztével első helyezést ért el az angliai Lady Barbirolli Nemzetközi Oboaversenyen, ő volt az első francia a verseny történetében, aki ezt a helyezést elérte. Ezután Németországba költözött azzal a céllal, hogy kiegészítse tudását a németországi előadásmóddal. Itt olyan elismert tanároktól tanulhatott, mint Prof. Klaus Becker és Prof. Ingo Goritzki.

2009-ben első oboista lett a németországi Niedersächsisches Staatsoperban. Olyan zenekarokban játszott vendégelőadóként, mint a Nord Deutsche Rundfunk, a Berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Hamburgi Filharmonikusok, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, a Frankfurti Állami Operaház Zenekara, a Bambergi Szimfonikus Zenekar, a Brémai Filharmonikusok, a Francia Rádió Zenekara, az Orchestre National de France, az Orchestre de la Suisse Romande, a Filarmonica della Scala Milano. 2013-ban csatlakozott a müncheni Bajor Állami Operaház Zenekarához, ahol olyan elismert karmesterekkel játszott, mint Zubin Mehta, Fabio Luisi vagy Kirill Petrenko. 2014 óta a Monte Carlói Fiharmonikus Zenekar első oboistája. 2016 óta ugyancsak tagja a nagy hírű Saito Kinen Orchestrának, amit a legendás Seiji Ozawa alapított. Emellett a Saarbrückeni Zeneművészeti Főiskola tanára. Matthieu Petitjean a Buffet Crampon cég oboa szakosztályának vezetője, emellett ő maga is nagy múltú hangszercég művésze.