„Oktatásunk és professzionális koncertéletünk adja intézményünk erejét”

2018. július 3.

Diplomaosztóval egybekötött tanévzáró ünnepséggel fejeződött be a 2017/18-as tanév a Zeneakadémián.

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a tanévzárót az egyetem külföldi növendékeinek köszöntésével kezdte, majd összegezte a tanév, illetve koncertévad legfontosabb eseményeit, sikereit.

 

Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea

 

Az egyetem nemzetközi projektjei közt említette azt a Szingapúrban rendezett zenekari programot, amelyet a Kék Duna keringő komponálásának 150. évfordulója alkalmából szerveztek ázsiai és Duna-menti országok hallgatóinak közreműködésével, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Kiemelte továbbá a Jeruzsálemi Zeneakadémiával közösen megvalósított, idén immár hatodik alkalommal rendezett Reconnections projektet, a Közép- és Kelet-Európa zenei felsőoktatási intézményeit egy koncertsorozatban összefogó EUfónia zenekar hangversenyét, a Bartók Világversenyt és Fesztivált – amelyen első alkalommal hegedűsök versenyezhettek, 2018 őszén pedig a zeneszerzés forduló következik –, valamint számos olyan eseményt a Zeneakadémia Koncertközpont hangversenyei közül, amelyek az egyetemhez kapcsolódnak.

A rektor végül megemlékezett azokról a kiváló tanárokról, akiktől örök búcsút vettünk idén, valamint felsorolta az egyetem tanárainak idei díjait és elismeréseit.

 

Fotó: Zeneakadémia / Adrián Zoltán

 

Az évzáró beszédet díjak átadása követte. Az alapképzésen tanuló hallgatók számára tartott évzárón Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes adta át a Zeneakadémia Alapítvány Héthy Apor ösztöndíját, amelyet idén a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének két hegedű szakos diákja, Gaál Eszter és Somogyi Barnabás nyert el.

Rektori dicséretben részesült idén Kubina Péter, a Vonós Tanszék egyetemi docense, Somos-Füstös Katalin, a Doktori Iskola munkatársa és Kiss Zoltán, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Szakgimnázium zenekarvezetője.

Dr. Vigh Andrea egyenként adta át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alap- és mesterképzésén végzett hallgatók diplomáit. „Bízom abban, hogy a Zeneakadémia tradíciójához méltóan továbbra is a magyar és a nemzetközi zenei élet egyik meghatározó központja marad, és küldetésünket a múlthoz hasonló sikerrel folytatjuk a jövőben is” – e gondolatokkal zárta a tanévet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az alapképzés tanévzáróján Bolyki Sára népi énekes, a mesterképzés ünnepségén Ninh Đức Hoàng Long operarénekes hallgató lépett fel a diákok és hozzátartozóik előtt.

 

Ninh Đức Hoàng Long és Bolyki Sára (Fotó: Zeneakadémia / Adrián Zoltán, Felvégi Andrea)

 

Az ünnepséget idén is élő közvetítésben tekinthették meg az érdeklődők az egyetem honlapján.