Onczay Csaba koncertsorozata a Dohnányi év alkalmából

2010. február 24.

Onczay Csaba Kossuth díjas csellóművész, Egyetemünk professzora a Dohnányi év alkalmából több koncertből álló sorozattal tiszteleg a zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából.

 

Onczay Csaba a koncertsorozat nyitányaként 2009. októberében San Franciscoban telházas koncerten, hatalmas sikerrel mutatta be Dohnányi Konzertstück-jét (1904 Budapest) a Palo Alto Philharmonic zenekarral.

 

A folytatásban először február 25-én a Római Magyar Akadémián tartandó koncerten csendül fel Dohnányi kamarazene irodalmának egyik ritkán hallható gyöngyszeme az op.8. gordonka-zongora szonáta, b-moll (1899, London). A koncerten Onczay Csaba partnere Egyetemünk docense Gulyás Márta lesz.

 

Florida kormányzója Dohnányi Ernő születésnapját, július 27-ét Dohnányi-napnak jelölte meg, s Floridában azóta is ünneplik ezt a napot, emlékezve a köztük élt nagy zeneszerzőre. Ebből az alkalomból Floridában, Tallahassee-ban ad majd koncertet Onczay Csaba.  

 

A megemlékezések sorát október 15-én az Óbudai Társaskörben tartandó koncert zárja. Ez a koncert is igazi csemegének számít, hiszen a műsoron olyan művek szerepelnek, mint Dohnányi Szerenádja (vonóstrió, 1902 Bécs), valamint hegedű és cselló szonátája. Ezen az esten Egyetemünk nemzetközi hírű művészei,  Gulyás Márta, Szabadi Vilmos és Bársony László lesznek Onczay Csaba partnerei.