Orgonaismeret-orgonatörténet pedagógus-továbbképzési tanfolyam indul a Zeneakadémián

2015. november 11.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Orgonaismeret-orgonatörténet címmel 2015 novemberében 120 órás akkreditált pedagógus-továbbképzést indít alapfokú művészeti iskolában, szakiskolában, művészeti szakközépiskolában, gimnáziumban tanári munkakört betöltő, orgona tantárgyat tanító – egyetemi vagy főiskolai végzettséggel vagy mesterfokozattal, ill. az alábbiakban megnevezett szakképzettséggel rendelkező – pedagógusok számára:

  • orgonaművész, -tanár
  • orgonatanár, kamaraművész
  • egyházzenész, tanár
  • orgonatanár
  • zeneművész-tanár (okleveles orgonaművész)
  • egyházzenetanár (egyházzene-orgona)
  • zeneművész-tanár (okleveles egyházzene-orgonaművész)
  • ének-zene tanár  [ideértve a korábbi KÉTK, ÉTK szakon szerzett szakképzettségeket is]

A tanfolyam előadásokból és terepgyakorlatokból áll, szombati alkalommal zajlik majd:

  • 2015. november 28.
  • 2015. december 5.
  • 2016. január 9., 30.
  • 2016. február 13., 27.
  • 2016. március. 5., 12.
  • 2016. április 2., 16., 23., 30
  • 2016. május 7.

 

Az előadások a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ligeti György Épületében (1077 Budapest, Wesselényi utca 52.) zajlanak, a terepgyakorlatok helyszíneit az előadások alkalmával közöljük.

A részvételi díj várhatóan 150 000 Ft lesz, amely tartalmazza a Budapest és a terepgyakorlatok helyszínei között történő utazás költségeit is.

A tanfolyamra való felvétel felvételi (alkalmassági) vizsga útján történik.

A felvételi vizsga helyszíne, időpontja, követelményei: 2015. november 21. 9:00, alapszintű orgonaismereti szintfelmérő teszt.

A tanfolyam sikeres elvégzésével a pedagógusok teljesíthetik a hétévenkénti továbbképzést.  A tanfolyam sikeres elvégzéséről a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet szerinti tanúsítványt kapnak.

A tanfolyam tartalmáról, felépítéséről szervezéséről további információ Szabó Balázstól, a tanfolyam oktatójától kapható az info.szabobalazs[kukac]gmail.com címen és a 30/303-6325 telefonszámon.

A tanfolyammal kapcsolatos későbbi adminisztratív tudnivalók, ügyintézés: Borzi Zoltán tanszéki ügyintéző, e-mail: borzi.zoltan[kukac]zeneakademia.hu, tel.: (1) 462-4600/216.

Jelentkezni az itt letölthető jelentkezési lap kitöltésével és 2015. november 19-ig e-mailben, szkennelt formában való megküldésével lehet a borzi.zoltan[kukac]zeneakademia.hu címre történő megküldésével lehet. A jelentkezési lapot a felvételi vizsgán papíralapon is be kell nyújtani.

 

Rövid ismertető a tanfolyamról

A továbbképzési program az első Magyarországon, amely széles körű ismereteket nyújt az egyetemes orgonaépítészetről, és annak kontextusában helyezi el a magyarországi orgonakultúrát. Korábban ilyen irányú, komplex ismeretek elsajátítására - szervezett képzési keretek között - nem volt lehetőség.

A program egyrészt átfogó elméleti ismertetést ad a különféle történelmi stílusokról, az egyes korszakok legjelentősebb hangszerkészítőinek életművéről, azok technikai innovációiról és hangzásbeli újításairól. A résztvevők különböző korszakok zeneszerzőinek és jelentős orgonistáinak életművén keresztül nyernek alapos betekintést abba, hogy milyen kölcsönhatásban dolgozott együtt a hangszerkészítés és a zeneszerzés, illetve az orgonista szakma.

A témakörökhöz terepgyakorlatok kapcsolódnak: a résztvevők olyan orgonákat tekintenek meg, amelyeken megvizsgálhatók, illetve megszólaltathatók az egyes stílusok főbb jegyei. Ezzel az elmúlt évtizedek részben praxisidegen képzésén javítunk, és hozzájárulunk a régi és műemlék hangszerek védelméhez, megfelelő, szakszerű használatához, gondozásához.

Az ismeretek ellenőrzése az egyes tematikai egységek esetében írásbeli vizsgával, (a terepgyakorlatok esetében írásbeli beszámolóval), a továbbképzési program végén záródolgozattal, írásbeli és szóbeli vizsgával történik. Az értékelés valamennyi ismeret-ellenőrzési forma esetében „jól megfelelt”, „megfelelt”, „nem felelt meg” lehet. Az értékelés szempontjai között különösen fontos, hogy az egy adott szakterületen belül tevékenykedő pedagógus átlássa, és praxisába be tudja építeni a tanult anyag technikai és zenei-stilisztikai vonatkozásai közti összefüggéseket.

A program sikeres teljesítéséről szóló tanúsítvány kiadásának feltétele az összóraszám legalább 90%-ának megfelelő arányú részvétel, ezen túl a terepgyakorlatokon való maradéktalan részvétel, a beadandó írásbeli feladatok határidőre történő benyújtása, a tematikai egységekhez tartozó számonkérés és a záró ismeret-ellenőrzés „jól megfelelt” vagy „megfelelt” értékeléssel történő teljesítése.