Óriási sikert arattak tehetséges diákjaink a Zeneakadémia távol-keleti turnéján

2009. december 3.

Óriási sikert arattak tehetséges diákjaink a Zeneakadémia távol-keleti turnéján

 

 

A Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara távol-keleti turnéjáról visszatért a budapesti hétköznapokba. Az ifjú sztárokat Dél-Korea és Japán mintegy tízezer lelkes hangversenylátogatója állva és bravózva ünnepelte. A turné azonban nemcsak hangversenysikereket hozott, hanem olyan, jövőbeli projektek lehetőségét is, amelyek a legmagasabb szinten biztosítják majd az egyetem jelenlétét, presztízsét az ázsiai felsőoktatásban és zenei életben. 

 

Batta András rektor szerint „Aligha dönthetett volna helyesebben az Oktatási és Kulturális Minisztérium, amikor a koreai-magyar illetve japán-magyar diplomáciai kapcsolatok és azok újra felvételének kerek évfordulóján a zenekultúrára s ezen belül az ifjú tehetségekre bízta Magyarország képviseletét. Egy olyan kontinensen mutatkozhattunk most be, ahol a tudás, a magas képzettség a társadalom legfőbb értékei közé tartozik. A zeneakadémisták kirobbanó sikerű koncertjei nemcsak azt bizonyították, hogy Magyarország hallatlanul gazdag tehetséges fiatal muzsikusokban, hanem a teljes – a zeneiskolától a felsőfokú, művészképzésig terjedő – magyar zenei oktatás diadalát hirdették.”

 

A Liszt Akadémia és a tokiói Musashino Zeneakadémia csereprogramja keretében létrejött turné során az együttes összesen hat nagyzenekari és egy kamarakoncertet adott. A zenekart Berkes Kálmán, a rangos Musashino akadémia tanára, a Zeneakadémia egykori hallgatója tanította be és vezényelte. A turné szólistái a Liszt Akadémia versenygyőztes, máris közkedvelt ifjú művészei, Banda Ádám (hegedű), Farkas Gábor (zongora), Várdai István (cselló) voltak.

 

A zenekar a szólistákkal Szöul és Tokió legjelentősebb hangversenytermeiben lépett fel, emellett megmutatta tudását a koreai Daeguban, a Keimyung Egyetemen, valamint két kisebb japán város, Fukui és Hida modern koncerttermeiben is, míg Wakasában, a kamarazenei koncerten a szólisták és Berkes Kálmán klarinétművészként mutatták be a magyar és európai zenei örökség legszebb darabjait.

 

 A dél-koreai hangversenyeken részt vett a kivételes tehetségek osztályában tanuló 13 éves koreai-brit hallgató, Harry Rylance is, akinek zongorajátéka elbűvölte szülőhazája közönségét.