„Összetartásra és szolidaritásra van szükség”

2022. szeptember 1.

Ünnepélyesen megnyílt a Zeneakadémia 147. tanéve az elsős növendékek és az egyetem vezetősége jelenlétében.

Két és fél, világjárvánnyal terhelt tanév után, a gazdasági válságban és a háborús helyzet ellenére a Zeneakadémián a megszokott rendben, jelenléti oktatással indul a tanév az összes épületben a régi, pandémia előtti hagyománynak megfelelően – jelentette ki Dr. Vigh Andrea rektor. Beszédében összetartásra buzdította az egyetemi polgárokat, és arra kérte őket, hogy egy pillanatra gondolkodjanak el azon, mekkora léptéket fog át egy intézmény történetében 147 év, azaz közel másfél évszázad, és hány generáció munkája előzte meg a miénket. „Iskolánk legkülönlegesebb vonása, hogy az alapító atyáktól egyenes ágon jutunk el a mai tanárokig, hogy Liszt, Hubay, Bartók, Kodály, Weiner és a növendékeik szellemi leszármazottjai vagyunk mindannyian” – tette hozzá. Úgy vélekedett: rendkívül fontos, hogy érezzük azt a szellemi-zenei köteléket, ami 147 éve a Zeneakadémiához köti azokat, akik itt tanulnak, tanítanak és dolgoznak. Sikeres beilleszkedést, lendületet, lelkesedést és tartalmas tanévet kívánt a frissen felvett hallgatóknak, a felsőéveseknek és az oktatói közösségnek.

 

Dr. Vigh Andrea rektor, mellette Fekete Gyula és Dr. Kutnyánszky Csaba rektorhelyettesek; tőlük balra az intézmény tanszékvezetői: Fülei Balázs, Dr. Nemes László Norbert, Dobszay Ágnes, Lakatos György, Mohay Miklós, Bolya Mátyás és Bacsó Kristóf
Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea

 

A közelmúlt kiemelkedő eseményeiről szólva a rektor felidézte, hogy augusztus 20-án az intézmény több volt és jelenlegi oktatója vett át magas rangú állami kitüntetést, emellett nemrég zárult le a jelentkezés a Bartók Világverseny zeneszerzői fordulójára: 96 fiatal komponista adott be pályaművet a világ minden tájáról. Kitért arra is, hogy e megmérettetés felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe, amelynek az intézmény másik rendezvénye, a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny már jó ideje tagja. A Nagyteremben és a Solti teremben tartandó hangversenyekkel kapcsolatosan azt javasolta a növendékeknek: használják ki a lehetőséget, hogy ahol tanulnak, az nem egyszerűen a világ egyik legpatinásabb zeneakadémiája, hanem egyedülállóan izgalmas koncerthelyszín is, ahol egymást váltják a hazai és nemzetközi sztárok.

A rektori beszéd után a tanév kiemelkedő teljesítményeiért járó díjakat adták át.

A legifjabb generációnak járó Héthy Apor-ösztöndíjat Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes Gaál Juliannának (a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hegedű szakos növendékének) és Kóbor Évának (BA hegedű 3. évfolyam) nyújtotta át.

A Fúvós Tanszék egykori vezetője, az idén januárban elhunyt Prőhle Henrik emlékére alapított és róla elnevezett ösztöndíjat fia, Prőhle Gergely és Dr. Vigh Andrea adta át. Az elismerést Berecz Dorka (BA fuvola 3. évfolyam) és Iváncsik Klarissza (MA fuvola 1. évfolyam) nyerte el.

 

Dr. Vigh Andrea és Prőhle Gergely átadják a Prőhle Henrik emlékére alapított ösztöndíjat
Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea

 

A Zeneakadémia Alapítvány díját Kuti Sándor, az egyetem informatikus munkatársa vehette át Dr. Kutnyánszky Csabától.

Az ünnepségen kihirdették a 2022/2023-as Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjra felterjesztett növendékek névsorát is: Katona Szilárd Előd (MA szaxofon I.), Király Ádám Miklós (MA zongora I.), Mráz Nikolett (MA oratórium I.), Susovich Szilárd Farkas (MA szaxofon I.), Szklyárov Viktor (OT gitár I.), Teremi Dárius Sándor (BA zenekar- és kórusvezetés II.).

Az évnyitón a hagyományhoz híven esküt tettek az elsőévesek, majd Dr. Vigh Andrea rektor hivatalosan is megnyitotta a Zeneakadémia 147. tanévét.

Az ünnepségen Szabó Balázs orgonaművész, az egyetem oktatója játszotta a Himnuszt és a Szózatot, Balogh Ádám MA zongora 1. éves hallgató pedig Kreisler Liebesfreud című darabját adta elő Rahmanyinov zongoraátiratában.