Pajta-koncertek Vértesacsán idén is

2013. július 22.

Csalog Gábor, Kemenes András és zeneakadémista növendékeik előadásában 2013. augusztus 4-én Fauré, Debussy és Schubert, egy héttel később pedig Kurtág művei szólalnak meg a már-már hagyományos koncerthelyszínnek számító rusztikus környezetben.

Csalog Gábor, Kemenes András és zeneakadémista növendékeik előadásában 2013. augusztus 4-én Fauré, Debussy és Schubert, egy héttel később pedig Kurtág művei szólalnak meg a már-már hagyományos koncerthelyszínnek számító rusztikus környezetben.

 

Figyelem, műsorváltozás!

 

A szokatlan helyszínválasztás hátterét a következő szavakkal foglalta össze Csalog Gábor: "Hosszú ideje dolgozunk Kurtág György művein volt és jelenlegi zeneakadémiai növendékeimmel. Alakuló, lassan kikristályosodó, időnként megújuló együttesről van szó. Sok kurzust és koncertet csináltunk végig, a szerző szellemével, instruálásával és lelkesítésével kísérve, újra és újra változó helyszíneken. Igazi otthonra sokáig nem találtunk. Amikor az utóbbi néhány év után Hegymagason az ottani polgármester úgy döntött, nem kér többé a Kurtág-együttes teltházas pesti közönség előtt zajló műsoraiból a falu templomában, újra keresésbe fogtam. Saját hétvégéim színterén, Vértesacsán néztem körül, és összetalálkoztam Evva Zsolt építésszel. Felajánlotta: költözzünk zenénkkel a pajtájába, amit ő éppen felújítani készült. Odavittem néhány növendékemet, és gyorsan kiderült, hogy az épület akusztikája és szelleme nemcsak a kurzusokhoz, hanem koncertekre is kiválóan működik. Különösen pedig ilyen drámai zenéhez, mint a Kurtágé. Ebbe a félig nyitott, félig zárt, nyáron viszonylag hűvös helyiségbe csak a tücsök ciripelése hallatszik be (egy szomszédos baromfiudvart azért elköltöztettünk néhány napra) - sem városi zaj, sem a koncerttermek vagy stúdiók mesterkélt csendje nem zavarhatja az elmélyülést. A zenéléshez ideális szakrális légkör talán kézzelfoghatóbb, mint egy templomban - ilyen koncerthelyszín kevés van Magyarországon."

 

Vértesacsa, Pajta

 

Az augusztus 4-i koncerten Bán Máté ifjú fuvolaművész működik közre, 10-én pedig a Ludium-együttes. A Csalog Gábor és Kemenes Által vezetett ensemble változatos összetétele az elmúlt évtized kiemelkedő zeneakadémiai növendékeiből kristályosodott ki. Célja elsősorban Kurtág György életművének ápolása, a szerző szellemével, időnként jelenlétével és instrukcióival támogatva. Az elmúlt évek koncertjein az együttes teljesítményét Kurtág György, valamint a szakma és a kritikusok legmagasabb fokú elismerése kísérte.

 

Az augusztus 4-i és 10-i koncertek részletes műsorát ide kattintva lehet megtekinteni.

 

Frissítés: Kemenes András megbetegedése miatt a műsor megváltozott, és az augusztus 10-i koncert elmarad.