Pályázat a Zeneakadémia kiemelkedően tehetséges JAZZ hallgatói számára - határidő november 2!

2010. október 20.

NYÍLT PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A LISZT AKADÉMIA KIEMELKEDŐEN TEHETSÉGES JAZZ HALLGATÓI SZÁMÁRA

AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMON VALÓ RÉSZVÉTELRE

 

Jelentkezési határidő: 2010. november 2. 12.00 h.

 


 Az Európai Unió Európai Szociális Alap (ESZA) programjának anyagi támogatásával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora nyílt pályázatot ír ki kiemelkedő tehetségek számára, nemzetközi karrierjük előkészítése céljából.

 

A tehetséggondozó programra jelölt hallgatóknak nyílt válogatáson kell részt venniük. 

 

 A kiválasztott hallgatók a program során elkészíthetik bemutatkozó anyagukat, valamint személyre szabott képzést kapnak annak érdekében, hogy felkészülten mozogjanak a nemzetközi zenei életben, az impresszáriók és a média világában. A képzés időtartama minimum 12 hónap.

 

Kik pályázhatnak?

Olyan jazz előadóművész hallgatók vehetnek részt a megmérettetésben, akiket főtárgy tanáruk vagy zenekari gyakorlat tanáruk azért ajánl, mert látja bennük a nemzetközi pályafutásra alkalmas különleges tehetséget és elhivatottságot.

 

Hogyan lehet jelölni?

Minden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen foglalkoztatott jazz zenei hangszeres és énekes főtárgytanár ill. zenekari gyakorlat tanár egy 18 és 30 év közötti, az Egyetemen még tanulmányokat folytató növendékét jelölheti.

 

 Megfelelő jelölt hiányában a jelölés nem kötelező; osztott főtárgy tanárok esetében a két tanár megegyezése szükséges a hallgató személyéről és arról, hogy melyikük jelöli.

 

Nem a növendék jelentkezhet tehát, hanem kizárólag tanára jelölheti a programba!


Mik a jelölés feltételei?

- Tanára véleménye szerint a hallgató kiemelkedő zenei tehetséggel/adottságokkal rendelkezik.

- A jelölésnél/kiválasztásnál a tanulmányi eredmény ill. a főtárgy osztályzat fontos, de nem kizárólagos szempont.

- Előny, ha a jelölt részt vett már hazai vagy külföldi mesterkurzuson, országos vagy nemzetközi zenei versenyen bejutott a döntőbe, nemzetközi zenei táborozáson vett részt vagy nemzetközi produkciókban, együttesekben már szerzett tapasztalatot

- Nemzetközi karrierjének előmozdítása érdekében késznek kell lennie arra, hogy - a lehetőségek függvényében - a program után bizonyos ideig külföldi zenei intézményben folytassa tanulmányait.

- A jelöltnek egy világnyelvet (angol, német, francia, spanyol, orosz) társalgási szinten beszélnie kell – nyelvvizsga nem feltétel, de a megértés és az idegen nyelven való kommunikálás képessége elvárás.

- Mindezen feltételek ismeretében a jelöltnek színpadi karizmával, jó kommunikációs készséggel, a világra nyitott személyiséggel kell rendelkeznie.

 

Hogyan kell jelentkezni?

A főtárgytanár ill. zenekari gyakorlat tanár által kitöltött és aláírt Jelentkezési Lapon, amely egyben a jelölt rövid életrajzát, szakmai eredményeit is tartalmazza. A Jelentkezési Lap letölthető innen.


Határidő: 2010. november 2. 12.00h

 

A jelentkezést e-mailen a wirthmann-rado.julianna@lisztakademia.hu címre kell küldeni, vagy személyesen a Nemzetközi és Intézményfejlesztési osztályon kell leadni (Üllői úti főépület 3. emelet 310. szoba, Furka Beáta, Dornbach Borbála)

 

 

Hogyan történik a kiválasztás?

A meghallgatás zenei anyagát a tanár és növendéke tetszés szerint választhatja ki (zenekari előadás esetén a szükséges kíséretről a hallgatónak gondoskodnia kell, vagy a meghallgatáson közreműködő trióval kell előadnia programját)  A bemutatott mű/művek időtartama nem haladhatja meg a 15 percet.

 

 A jelöltek meghallgatása és a győztesek kiválasztása egy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemtől független, a jazz zenei életet meghatározó szakemberekből álló zsűri feladata. A zenei teljesítmény megítélésén túl, a jelöltek kommunikációs képességének, fellépésének megítélése érdekében a zsűritagok beszélgetéseket is kezdeményezhetnek a növendékekkel magyarul és/vagy idegen nyelven.

 

 

A kiválasztás időpontja és helyszíne

Helyszíne: LFZE. Jazz Tanszék - Bp. IX. Köztelek u. 8. földszint 19. terem

Időpontja: 2010. november 11. 14:30-tól

 


Mi történik a kiválasztás után?

A tehetséggondozó programba meghívott szakemberek a kiválasztott hallgatók számára – jelölő tanáraik közreműködésével – egyénre szabott képzési programot dolgoznak ki, gondoskodnak annak gyakorlati megvalósításáról és elkészítik a hallgató bemutatkozó anyagát.

A program befejeztével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem biztosítja, hogy a hazai és nemzetközi zenei élet meghatározó személyiségei (impresszáriók, hangversenyrendezők, tehetségkutatók, stb.) megismerhessék a programban részt vett kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikusokat.