Partneri megállapodást kötött a Zeneakadémia és a Soproni Egyetem

2023. március 30.

A két intézmény művészeti és oktatási együttműködésbe kezd, amelynek részeként kamarazenei koncertek és előadások valósulhatnak meg.

A stratégiai jelentőségű megállapodást Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Prof. dr. Fábián Attila Gábor, a Soproni Egyetem rektora írta alá a nyugat-magyarországi intézményben, a Ligneumban, a Szenátusok jóváhagyása után.

„Ez az együttműködés nagyon fontos és támogatandó. Sopron és a Soproni Egyetem kiváló és méltó helyszín a magyar tehetségek bemutatására, valamint egy-egy kiemelkedő zenetörténeti előadás megtartására” – fogalmazott Dr. Vigh Andrea a partnerségről, amelyet Prof. dr. Fábián Attila Gábor rektor kezdeményezett. A Zeneakadémia rektora hozzátette, a két intézmény hosszú távú együttműködése hozzájárulhat ahhoz, hogy a két oktatói és hallgatói közösség megismerje egymást, és növekedjen akár az egymástól eltérő hivatások közötti megértés, és ismét megmutatkozzon a muzsika varázslatos összekötő ereje.


Fotó: Soproni Egyetem

 

A Soproni Egyetemmel kötött megállapodás a művészeti és az oktatási területen megvalósítandó együttműködések keretét határozza meg, egyedi projektek közös létrehozása érdekében. A felek vállalják, hogy szemeszterenként két-három kamarazenei produkciót szerveznek, amelyen a Zeneakadémia hallgatói lépnek fel. Ezekre a tervek szerint május 9-én bérletet is kibocsájtanak, a koncertek pedig 2023 őszétől várhatóan szerdánként lesznek, és a programot főként a természettel kapcsolatos tematikák határozzák meg, illeszkedve a két egyetem profiljához, de a koncertek műsora az éppen aktuális ünnepekhez is kötődik majd.