Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György

Pedagógus-továbbképzést indít az Egyházzene Tanszék

2021. szeptember 23.

„Itt az alkalmas szent idő” – A nagyböjti és nagyheti időszak egyházi zenéjének tanítása címmel indul tanfolyam a Zeneakadémián.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pedagógus-továbbképzést indít egyházzene iránt érdeklődő, bármely intézményben oktató tanároknak, tanítóknak, zenetanároknak. A tanfolyam célja, hogy a résztvevők saját intézményükben nagyobb egyházzenei repertoár ismeretében, megalapozott gyakorlati és módszertani tudással ismertessék meg a gyerekeket és fiatalokat az egyházzene remekeivel, a különböző alkalmakra megfelelő és a gyermekek által is jól megszólaltatható darabokat mutathassanak meg a résztvevőknek. A tanfolyam különösen ajánlható egyházi iskolákban ill. ének-zenével kiemelten foglalkozó iskolákban tanítóknak, kórusvezetőknek, ahol az egyházi ünnepeken, ill. osztálymiséken vagy egyéb alkalmakon fontos a szép, értékes, művészi vallásos zene megszólaltatása. Ugyanakkor igen hasznos lehet a világi általános és középiskolákban oktató tanítóknak, ének, magyar és történelem szakos tanároknak, művészeti tárgyakat, hittant és erkölcstant oktatóknak, mivel ez a repertoár sok szállal kapcsolódik a humaniórákhoz, a vallási ismeretekhez és más művészeti ágakhoz. Zeneiskolában jól kiegészíti a szolfézs és zeneirodalom órák anyagát. Nagy segítség lehet iskolai kórusok vezetőinek az ünnepi alkalmak megtervezésében és a zenei anyag megtanításában.

A tanfolyamon szó lesz a történeti, zeneirodalmi ismereteken kívül az egyszólamú zene (gregorián, népének, népszokások) énekeiről, az egyszerű, gyermekek által könnyen énekelhető többszólamú énekekről, az egyházi ének megtanításának módszertani lehetőségeiről a legkisebbektől a majdnem felnőttek korosztályáig. Az itt megszerzett ismeretek segítik, hogy bármely keresztény zene iránt érdeklődő pedagógus tudatosabban, mélyebben megértse, megélje a liturgiát, és képes legyen az általa vezetett gyermekek, fiatalok számára azt továbbadni.

 

Az ingyenes továbbképzés 30 órás, az ősz folyamán három teljes szombati napos elfoglaltságot jelent:

  • 2021. október 30.
  • 2021. november 13.
  • 2021. november 27.

 

A tanfolyam sikeres elvégzése után a résztvevők tanúsítványt kapnak.

 

A képzés helyszíne a Régi Zeneakadémia (1064 Budapest VI. ker., Vörösmarty u. 35., Egyházzene Tanszék tantermei). A tanfolyamra egész Magyarországról várunk résztvevőket.

A képzéssel kapcsolatos költségek az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmódszertani továbbképzések támogatásának terhére kerülnek finanszírozásra.

A jelentkezéseket az INNEN letölthető jelentkezési lap kitöltésével 2021. október 25-ig várjuk a dobszagi[kukac]gmail.com, dobszay.agnes[kukac]zeneakademia.hu vagy a csomor.katalin[kukac]zeneakademia.hu címre.