Pillanatkép a magyar népzeneoktatásról

2015. november 10.

Kerekasztalbeszélgetést rendez az MTA BTK Zenetudományi Intézet 2015. november 21. szombat délelőtt 10-től egy egyedülálló, országos felmérésről, a képzési szintek kapcsolódásáról, a népzenész képzés jövőképéről.

2015 januárjában az MTA BTK Zenetudományi Intézete Richter Pál kezdeményezésére, Fügedi János témavezetővel, Bolya Mátyás koncepciója alapján sikeres pályázatot adott be A magyar népzenészképzés szakterületi megújítása és a képzési szintek szerinti harmonizációja című, egy éves kutatási programra. A kutatás fontos eleme, hogy nagyban támaszkodik az eddigi tapasztalatokra, amelyeket összegyűjt és elemez; mindezt egy országos szintű konzultáció keretében. A végeredmény pedig egy olyan hatástanulmány, amely összefoglalja az életképes koncepciókat, feltárja a hiányosságokat, illetve az aktivizálandó potenciálokat. A felmérések során igyekeztek meglátogatni az ország összes olyan intézményét, ahol népzenész képzés folyik. Az adatgyűjtők közel 10.000 km-t tettek meg és 150 intézménybe jutottak el országszerte.

A 2015. november 21-én megrendezendő egész napos szakmai fórum keretében délelőtt előadásokat, beszámolókat hallhatunk a népzene művészetoktatásban betöltött újszerű szerepeiről, az országos felmérés tapasztalatairól, valamint a képzési szintek harmonizációjának szükségességéről. Ezt követi a délutáni kerekasztal-beszélgetés, amely moderált, interaktív tapasztalatcsere lesz az  interjúk során felmerült legfontosabb témákról.