Prima díjas lett a Zeneakadémia két tanára

2024. október 2.

Bognár Szilvia népdalénekes és Boldoczki Gábor trombitaművész ezzel esélyessé vált arra, hogy decemberben Prima Primissima legyen.

A művészet és kultúra megőrzésének, fejlesztésének, valamint a hazai tudományosság támogatásának céljával hívták életre 2003-ban a Prima Primissima díjat, amellyel a művészet, tudomány, sport, oktatás, ismeretterjesztés terén, tíz kategóriában ismerik el évről évre a hazai és határon túli magyarság legjobbjait. Ezt megelőzően a jelöltek közül kategóriánként három-három Prima díjast is avatnak, közülük kerülnek majd ki a Prima Primissimák.

Mindkét elismeréssel honorárium is jár, az idei évtől megemelt összeggel, amely a Prima Primissima Alapítvány szándéka szerint hozzájárul a kulturális és tudományos élet résztvevőinek szakmai munkájához, fejlődéséhez. A kitüntetettek idén december 6-án, a Müpában vehetik majd át a Prima és Prima Primissima díjak mellett a Prima Primissima Közönségdíjat is, utóbbit az a jelölt, akire a 2024 novemberében induló közönségszavazáson alatt a legtöbb voks érkezik. Az elismerést tíz éve az OTP gondozza és finanszírozza. 

A napokban hirdették ki a Prima díjasokat, akik közül ketten is a Zeneakadémia oktatói.

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában elnyerte a kitüntetést Bognár Szilvia népdalénekes is. A Vasi Népdalstúdió és a Boglya népzenei együttes énekeseként indult Vas megyéből, 18 évesen a Népművészet Ifjú Mestere lett. Az ELTE néprajz szakán diplomázott, három évtizede a magyar zenei élet sokoldalú szólistája, világszerte jeles képviselője. Saját, példaértékű formációi mellett számtalan produkció, közel 80 album vezető előadójaként, vendégeként hallható, légyen az népzene, énekelt vers, régizene vagy világzene. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének oktatója, de a gyerekkoncertek, a szabadegyetemi előadások révén több korosztály zenei nevelésére is nagy hangsúlyt fektet. Artisjus, eMeRTon és Közép-magyarországi Regionális Prima díjas előadó – olvasható az alapítvány közleményében.

 
Fotó: Falus Kriszta
 

 

Magyar zeneművészet kategóriában pedig Boldoczki Gábor trombitaművésznek ítélték a Prima díjat. Számos nemzetközi verseny, köztük a párizsi Maurice André trombitaverseny győztese. Nemzetközi szólókarrierje során neves koncerttermek, mint például a bécsi Musikverein, az amszterdami Concertgebouw, a berlini Filharmonia, a luzerni KKL, a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia visszajáró vendége. A klasszikus zeneművek mellett kortárs darabok rendszeres előadója. Nevéhez fűződik számos magyar és külföldi zeneszerző versenyművének ősbemutatója. Tíz albuma jelent meg a Sony Classical gondozásában, 2008-ban Junior Prima díjat, 2013-ban Liszt Ferenc-díjat, 2019-ben Bartók–Pásztory-díjat kapott, 2023-ban a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének oktatója 2010 óta.

 
Fotó: Marco Borggreve
 

 

A Zeneakadémiához kötődő személyiségek közül ugyancsak Prima díjas lett utóbbi kategóriában Budai Lívia operaénekes.