Prima Primissima Díjat kapott Balogh Kálmán cimbalomművész, a Zeneakadémia tanára

2019. december 7.

Az idén is átadták a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek, a pénteki gálaesten megkapta a kitüntetést Balogh Kálmán cimbalomművész, a Zeneakadémia Népzene Tanszékének oktatója is.

Szokás szerint tíz kategóriában vehették át a rangos elismerést a hazai kiválóságok a Művészetek Palotájában tartott ünnepségen. Balogh Kálmán a díj átvételekor mondott beszédében úgy fogalmazott: csodálatos országban élhet, a néphagyomány közösségében nőtt fel, amelynek immár ötven éve örömmel részese. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy az ifjaknak átadjuk a magyar kultúra kincseit.

A cimbalomművész tizenegy éves korában ismerkedett meg a cimbalommal, 1980-ban végzett a Zeneakadémián, majd egyetemi szintű népi cimbalom tanár diplomáját 2013-ban szerezte. Szinte valamennyi magyar autentikus és feldolgozott népzenét játszó együttessel muzsikált és rendszeresen koncertezik, több lemeze is megjelent, számos albumon közreműködött. Világszerte sok helyen fellépett már, a népzenei produkciókon kívül szimfonikus és dzsesszzenekarokkal, valamint kortárs zenei együttesekkel is. Pályafutásának eddigi évtizedei alatt több saját zenekart alapított, kiemelkedően gazdag előadóművészi pályája mellett nagy gondot fordít az oktatásra is. Tanít középfokon zeneművészeti szakgimnáziumokban és alakulása óta a Zeneakadémia Népzene Tanszékén, ahol népi cimbalom főtárgyat, tanítási módszertant és repertoárismeretet oktat.

 

 

A további díjazottak: Bachman Gábor építész-tervezőművész, Ádám Veronika orvos, az MTA rendes tagja, Exterde Tibor szerkesztő-műsorvezető, Bak Imre festőművész, Neuwirth Anna Mária néptáncpedagógus, Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella nyugalmazott testnevelő tanár és röplabda mesteredző, Ferdinandy György író, költő, Dés László előadóművész, zeneszerző, valamint Tóth Ildikó színművész. A közönségdíjat Keresztes Ilonának, a Kossuth Rádió vezető szerkesztőjének ítélték oda a szavazók.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó gálán a távirati iroda tudósítása szerint azt mondta: a díjazottak egyre bővülő névsora bizonyítja, hogy a magyar gondolkodók, alkotók, sportolók értékteremtése rendkívüli, hozzájárulnak a magyar és azon keresztül az egyetemes kultúra építéséhez. Szavai szerint a mostani díjazottak is arra fordították tehetségüket, hogy művészként, tudósként, nevelőként, sportolóként a nemzetünk érdekeit szolgálják, annak életét jobbá tegyék és hírnevét öregbítsék. Megjegyezte, hogy emberségünk éppen azokban a képességekben, például a kreativitásban és a művészetekben versenyképes, amelyeket a pénteki díjátadón is elismertek. Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter és Demján Lídia, a díjat alapító néhai Demján Sándor vállalkozó özvegye is.