Prof. Sonnleitner kurzusa 2012. február 20-22.

2012. február 17.

Bartók és a tonalitás kibővítése

Prof. JOHANN SONNLEITNER

(Musikhochschule Zürich) kurzusa

2012. február 20-án és 21-én 14–18-ig,

február 22-én 9–12-ig

a Régi ZAK (Bp.VI. Vörösmarty u.35.) 311-es termében

 

Bartók Béla a Cantata profanába és több más művébe is beillesztett két, a délkelet-európai zenében jól ismert skálát: a máramarosi dudaskálát és az isztriai hangsort. Az első a természetes felhangsor törvényszerűségeit, a második pedig ennek tükröződését követi.

A különböző kultúrák, korszakok és népek skáláira vetett pillantás megmutatja, hogyan tükröződik hangrendszereikben az emberi tudat változása. Más idők – más skálák.

 

J. S.  Bach Wohltemperiertes Klavier-ja óta meghonosodott hangrendszerünk ma válaszúton áll a hagyományosba való merevedés és a tetszés szerintibe való föloldódás között.

A Bartók által még temperált hangolásban alkalmazott két skálával való foglalkozás ezek eleven, konkrét intonációiban értékes impulzusokat adhat egy zenei megújuláshoz.

 

A kurzus olyanokhoz szól, akiknek szándékában áll a zenei kultúra megújítása, a tudománnyal és vallással való kapcsolódásban is.

Egy monochord segítségével röviden bemutatásra kerülnek a különböző hangrendszerek fejlődési fázisai, zenei példákkal és a résztvevők számára egyszerű énekgyakorlatokkal kísérve.

 

 

 *

 

 

Johann Sonnleitner (1941) a zürichi Zeneművészeti Főiskola nyugállományú professzora, a historikus billentyűs hangszerek: a csembaló, a klavikord és a fortepiano nemzetközileg elismert játékosa. Szólistaként és kamarazenészként elsősorban a barokk, klasszikus és a korai romantikus zenével foglalkozik. Mindemellett az új zene területén előadóként és zeneszerzőként intenzíven foglalkozik a natúrhangokkal kibővített hangrendszerrel, ezzel összekapcsolódóan részt vesz a 24 hangos billentyűs hangszerek kifejlesztésében.