Rangos amerikai egyetemeken járt a Zeneakadémia tanszéki csoportvezetője

2024. május 21.

Bársony Péter Liszt-díjas brácsaművész a Yale, a Manhattan School of Music és a New York University meghívására tartott mesterkurzusokat, utána pedig Szkopjéban a FAME’S Institute vonós projektjében vett részt.

Az USA legnevesebb zenei egyetemei közé tartozó intézmények képviselői elismerően nyilatkoztak látogatásáról, és további együttműködést is ajánlottak. A Yale növendékeinek tartott nagy sikerű mesterkurzusa után Bársony Péter előadást tartott Ligeti György szólószonátájáról, amelyet egyébként a magyar brácsaművészek közül elsőként rögzített lemezre nemrég. Amerikai látogatása végén egy vonós verseny döntőjében zsűrizett.

Szavai szerint nagy megtiszteltetés volt ezekben a világhírű intézményekben tanítani, külön örömet jelentett, hogy volt tanára, Pinchas Zukerman tanszékén is mesterkurzust tarthatott. „Mindhárom egyetemen fantasztikus vonós tanszékek vannak, a Yale-en mások mellett Ettore Causa, Ani Kavafian és Augustin Hadelich, a Manhattan Schoolban Pinchas Zukerman, Nicolas Mann, Patinka Kopec és Samuel Rhodes, a New York University-n Stephanie Baer és Karen Ritscher tanít. Kiváló tapasztalatokkal gazdagodtam a különféle amerikai egyetemek működésével kapcsolatban” – tette hozzá. 

Az amerikai vendégoktatás után Bársony Péter Szkopjéba látogatott, ahol a fiatal európai tehetségeket felkaroló szervezet, a FAME’s Institute meghívására tartott négynapos vonós mesterkurzust.