Rangos olasz versenyen lett első helyezett a Zeneakadémia oktatója

2024. június 21.

Balogh Máté Erkel-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa az első alkalommal megrendezett trieszti Friedrich Schiller Nemzetközi Zeneszerzőversenyt nyerte meg.

Az olasz városban működő, a költőről elnevezett kulturális egyesület versenykiírása szerint a jelentkezőknek Friedrich Schiller egyik versét és egy tetszőlegesen választott szöveget kellett megzenésíteniük énekhangra és zongorakíséretre.

A megmérettetésre húsz komponista jelentkezett, Balogh Máté az An Emma (Emmához) című vers megzenésítésével érdemelte ki az első helyezést, amellyel 1000 euró jár, továbbá a mű partitúráját megjelenteti a svájci Pizzicato Verlag Helvetia. A díjat a későbbiekben adják majd át egy ünnepségen Triesztben, ahol a mű ősbemutatóként el is hangzik majd.

A megmérettetés nemzetközi zsűrijében neves szakemberek foglaltak helyet: tiszteletbeli elnökként Jörg Widmann világszerte elismert klarinétművész-zeneszerző, valamint Salvatore Sciarrino zeneszerző, Fabio Nieder zongoraművész-zeneszerző és Elia Macrí zongoraművész-karnagy.

A versenyen második helyezett nem volt, csak egy különdíjat osztottak még ki, amelyet Cesare Pozzo érdemelt ki.