Rangos szakmai elismerést kapott a Zeneakadémia oktatója

2024. október 18.

Dobri Dániel a Magyar Zeneszerzők Egyesületének Istvánffy Benedek-díját vehette át Désir című kompozíciójáért.

A szervezet minapi elnökségi ülésén, titkos szavazással döntött két kitüntetés odaítéléséről. Az Istvánffy Benedek-díjat az egyesület 1999-ben alapította az 1733 és 1778 között élt első magyar klasszikus zeneszerző emlékére. Pályázni 40 éven aluli zeneszerzőknek lehetett az előző évben bemutatott művel.

A Junior Artisjus-díjas Dobri Dániel a Zeneakadémián végzett, később többek között Eötvös Pétertől is tanult, 2024-től pedig alma matere zeneszerzés tanára. Munkássága a műfajok és stílusok széles skáláját mutatja, amit kortárs zenekari és kamarazenei, színházi, operai, balett- és kórusművei is bizonyítanak, 2009 óta több mint 60 színpadi mű kísérőzenéjét jegyzi. Idén júniusban a párizsi IRCAM ösztöndíjasa volt. Zenéjére jelenleg nagy hatást gyakorol a spektralizmus és a kortárs elektronika kompozíciós eszközeinek zenedramaturgiai értelmezése.

Az egyesület másik kitüntetését, a művészi igényű könnyűzene fiatal alkotóinak elismerésére szolgáló, 2009-ben alapított Orszáczky Miklós-díjat ezúttal Vitus Eszter kapta, Funny Dialogue című daláért.