Richard Taruskin doktori mesterkurzusa

2014. október 1.

A Berkeley Egyetem professzora Stravinsky esztétikájáról és a zene elemezhetőségéről tart előadást DLA és PhD hallgatóink számára.

A kurzus időpontja:

2014. október 7. (kedd), 10.00-13.00 és 15.00-18.00

Helyszín:

Zeneakadémia, Ligeti György épület, 018. terem
(1077 Budapest, Wesselényi utca 52.)

Az előadások témája:

  1. „Did He Mean It?"  – Stravinsky esztétikájáról és annak változásairól. A tanulmány elérhető a Doktori Irodában, a kurzuson nem fog elhangozni, ezért mindenkinek javasoljuk, hogy előre olvassa el!
  2. „Is Any Music Unanalysable?" – Van olyan zene, ami nem elemezhető? A címben feltett kérdésre adott válasz természetesen az, hogy nincs. Ha az „elemezhetőség" a cél, akkor azt mindig el lehet érni, inkább az a kérdés, hogy mitől lesz egy elemzés informatív. Taruskin Stravinsky és Boulez egy-egy híresen nehezen elemezhető darabját is feltárja majd.

Az előadásokat a tervek szerint kérdések és vita követik majd.

 

A kurzusra a doktoris hallgatók mellett várunk minden más érdeklődő MA-s hallgatót is!

A részvételi szándékot Pászthory Blankánál lehet jelezni (paszthory.blanka[kukac]lisztakademia.hu), legkésőbb szeptember 30-ig!

 

Richard Taruskin amerikai zenetudós, zenekritikus. 1975-ben szerezte doktorátusát a Columbia egyetemen az 1860-as évek orosz operájáról szóló értekezésével. 1973 és 1987 között a Columbia egyetemen, azóta pedig a kaliforniai Berkeley egyetemen tanít. Főbb kutatási területei az orosz zene a 18. századtól napjainkig, valamint Stravinsky zenéjének elméleti aspektusai. Írásai jelentek meg a 15. századi chanson-ról, a régi zenei mozgalomról, monográfiák Stravinskyról és Muszorgszkijról, valamint az Oxford History of Western Music hat kötete.

Címkék