Safarek Krisztián nyerte az idei Lantos Rezső Karvezető Versenyt

2021. június 7.

2021. június 5-én egy év kihagyás után 15. alkalommal rendezték meg a Lantos Rezső emlékére meghirdetett Fiatal Karvezetők Versenyét. A megmérettetésen pártatlan zsűri előtt mérték össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

A versenyen rendhagyó módon idén kórus nem működött közre, a versenyzők a korrepetitorok által két zongorán megszólaltatott kórusműveket vezényelték.

Az elődöntőt és a döntőt, valamint a két forduló között lezajlott karvezető konferencia előadásait a közönség ezúttal a Zeneakadémia online felületein követhette figyelemmel.

 

Tóth Péter, Gerenday Ágnes, Mindszenty Zsuzsánna és Szabó Sipos Máté (fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

 

A zsűri elnöke Mindszenty Zsuzsánna Liszt- és Artisjus-díjas karnagy, a KÓTA elnöke volt. A zsűri tagja volt továbbá Gerenday Ágnes, a Budapesti Lantos Kórus karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, Tóth Péter Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, Érdemes Művész, Jos Vranken egyházzenész, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett karnagy (Hollandia), valamint Szabó Sipos Máté Artisjus-díjas karnagy, karmester.

A verseny első díját – melyet a Lantos Rezső Alapítvány ajánlott fel – és az Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány különdíját a Zeneakadémia BA III. éves zenekar- és kórusvezető hallgatója, Safarek Krisztián nyerte (főtárgytanára: Cseri Zsófia). A további dobogós helyeken a Debreceni Tudományegyetem Zeneművészeti Karának ének-zeneművésztanár–zeneelmélet-tanár hallgatói végeztek: a Zeneakadémia Alapítvány által felajánlott második díjat Paládi Krisztina IV. éves növendék, a harmadik díjat (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíját) Kozak Olimpiu III. éves diák érdemelte ki.

 

Safarek Krisztián (fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

 

A versenyt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Zeneakadémia Alapítvány, a Lantos Rezső Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány és az Erkel Ferenc Vegyeskar, együttműködő partner volt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

Címkék