Sajtóbeszámolók az évnyitóról

2011. szeptember 13.

A tegnapi ünnepélyes évnyitóról az MTI és a Fidelio is hírt adott, az MTI cikket teljes terjedelmében közöljük, a Fidelio cikket ide kattintva érhetik el.

 

Új épületben nyitotta meg a tanévet a Zeneakadémia

2011. szeptember 12., hétfő, 18:01
Szerző: MTI

 

Wesselényi utcai új épületében kezdte meg hétfőn délután 126. tanévét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A ház ünnepélyes átadására október elsején, a zene világnapján kerül sor, amikor az intézmény a közönség számára is megnyitja kapuit.

 
 

A hétfői évnyitón a tanárokat és a diákokat Réthelyi Miklós köszöntötte. A nemzeti erőforrás miniszter kiemelte: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen sokszínű és magas színvonalú képzés folyik, amelynek értékeit őrizni és fejleszteni kell. Rámutatott: a kormány megkülönböztetett figyelmet szentel a zenei nevelés, ezen belül a hangszeres képzés fejlesztésének. 

 

A miniszter reményét fejezte ki, hogy 2013-ban az egyetem jelenleg felújítás alatt álló Liszt Ferenc téri főépülete is megnyílhat újra az oktatás számára. A Wesselényi utcai épület - mutatott rá - nem pótolja, de kiegészíti az 1907-ben épült zenepalotát, amelyben a világ egyik legszebb hangversenyterme található. 

 

Tanévnyitó beszédében Batta András rektor hangsúlyozta: "a Zeneakadémia nemcsak egy üzem, amelynek futószalagjain áthalad a termék - a meg- és kiművelt zenész -, hanem maga az intézmény egyedülálló produktum, brand viselője, értékes tudás birtokosa, egyedi oktatási és működési struktúra hordozója."

 

Az egyetem épületeit sorra véve a Régi Zeneakadémiáról szentélyként és ereklyeként, Liszt és Erkel tanári működésének, Bartók, Kodály, Dohnányi diákéveinek színhelyeként, a világraszóló magyar felsőfokú zenei képzés bölcsőjeként beszélt, míg a Liszt Ferenc téri főépületet úgy jellemezte, mint "a testet öltött eszme, a zene transzformációja megfogható anyaggá."

 

Mit adott mindehhez hozzá a Wesselényi utcai új épület? - tette föl a kérdést. Mint fogalmazott, "ha a Régi Zeneakadémia szentélynek, a főépület a művészetek templomának nevezhető, akkor az új épületben kolostort láthatunk: modern kerengővel. (...) A modern kerengőnek kis kertje is van, hogy a lemondást és önuralmat igénylő mindennapos, kitartó munka szüneteiben e zsebkendőnyi természet emlékeztesse a teremtett világra, a 'renden' kívüli életre".

 

Megemlítette, hogy az egyetem jelenlegi anyagi helyzete már-már kikezdi páratlan szellemiségét. "E súlyos teher alatt is bizonyítottuk az elmúlt tanévben, hogy a rugalmasság egy olyan szemléleti forma, amelyet állandóan alakítunk, igaz, ezt legszívesebben nem a csapások elviseléséhez szükséges tűrőképesség érdekében tennénk. Jobb sorsa vagyunk érdemesek" - vélte Batta András.

 

A rektor az új tanév eseményeit sorolva elmondta, hogy Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára a harmadik olyan új könyv jelenik meg a Helikon Kiadóval együttműködésben, amely a liszti örökséget veszi számba, a múzeum friss nagy kiállításra készül, az akadémia ének- és zenekara október 22-én, Liszt születésnapján a zeneszerző Krisztus című oratóriumát Fischer Ádám vezényletével Bayreuthban adja elő, lesz Kurtág és Ligeti előadói kurzus, elindul a Haydn- és a régizenei projekt, valamint folytatódik a szoros együttműködés a Művészetek Palotájával és a Magyar Állami Operaházzal.

 

A most birtokba vett Wesselényi utcai épület és a Liszt Ferenc téri épület felújítása a Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten elnevezésű projekt keretében zajlik több mint 11 milliárd forintból, amelyből 9,9 európai uniós támogatás.