Sárosi Dávid nyerte az idei Lantos Rezső Karvezető Versenyt

2019. április 8.

2019. április 7-én 14. alkalommal rendezték meg a Lantos Rezső emlékére meghirdetett karvezető versenyt. A megmérettetésen minden évben pártatlan zsűri előtt mérik össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

A zsűri elnöke Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, Érdemes Művész volt. A zsűri tagja volt továbbá Gerenday Ágnes, a Budapesti Lantos Kórus karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, Jos Vranken egyházzenész, fesztiváligazgató, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett karnagy (Hollandia), valamint Gráf Zsuzsanna Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, Érdemes Művész.

Az elődöntőben közreműködött a Magnificat Leánykar (karnagy: Szebellédi Valéria), a döntőben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karnagy: Nemes László Norbert).

 

A verseny zsűrije és Dr. Kutnyánszky Csaba tanszékvezető (Fotó: Felvégi Andrea / Zeneakadémia)
A képre kattintva galéria nyílik!

 

A dobogós helyeken a Zeneakadémia hallgatói végeztek, és a különdíjak nyertesei is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai közül kerültek ki. A verseny első díját – melyet a Lantos Rezső Alapítvány ajánlott fel – Sárosi Dávid BA 2. éves zenekar- és kórusvezető szakos hallgató nyerte. A Zeneakadémia Alapítvány által felajánlott második díjat Szarka Tamás MA 1. éves kóruskarnagy szakos diák kapta. A zsűri Márkus István IV. éves zeneelmélet–kóruskarnagy művésztanári növendéknek ítélte oda a harmadik díjat (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíját), aki elnyerte a Budapesti Lantos Kórus által felajánlott Közönségdíjat is. A Kontrapunkt Kiadó különdíját Mészáros Mátyás MA I. éves kóruskarnagy, a Magyar Kodály Társaság és a Capella Silentium különdíját Zsíros Levente BA III. éves zenekar- és kórusvezető, a Kardos Pál Alapítvány különdíját pedig Kaczor László V. éves ének-zene–kóruskarnagy művésztanári diák kapta.

 

Sárosi Dávid, a verseny győztese (Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea)
A képre kattintva galéria nyílik!

 

A verseny támogatója volt a Zeneakadémia Alapítvány, a Lantos Rezső Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány, a Magyar Kodály Társaság, a Kontrapunkt Kiadó, a Kardos Pál Alapítvány, a Budapesti Lantos Kórus, a Capella Silentium, valamint Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy. A verseny együttműködő partnere volt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

Címkék