Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György

Soós András első díjat nyert a XXII. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében rendezett prímásversenyen

2009. december 4.

 

 

XXII. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében rendezett prímásverseny első helyezettje Soós András II. éves népi-hegedű szakos hallgatónk lett.

A Hagyományok Háza és a kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ közösen meghirdetett második prímásversenyén a XXII. Kecskeméti Népzenei Találkozón, 2009. szeptember 18-án 13.00 órától zajlott az EFKKK színháztermében. A két fordulóban a pályázóknak egy kötelező és egy szabadon választott programot kellett előadniuk, egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámban az erdélyi Mezőség egy kiválasztott településének vagy a történelmi Szatmár magyar falvainak népzenéjét kellett játszani; a szabadon választott műsorszámnak pedig a magyar népi hegedűjáték egy másik táji változatát kellett képviselnie.

A neves verseny elsődíja Nagy András hegedűkészítő legutóbbi két munkájának egyike, melynek párja a világ talán legjelentősebb hangszerkészítő versenyére, a cremonai Mondomusicara jutott ki.