Soundpainting és improvizáció mesterkurzus a Zeneakadémián

2012. április 20.

Soundpainting és improvizáció mesterkurzus a Zeneakadémián

Vincent Le Quang

a párizsi Conservatoire improvizáció tanára vezetésével

 

Helye: Zeneakadémia, Üllői úti épület (Bp.,IX. Üllői út 25.)

 

Vincent Le Quang

 

A Soundpainting (hangfestés), a Walter Thompson feltalálta jelnyelv, melynek révén rögtönzésszerűen kommunikálhatunk egy zenekarral. A karmester, azaz a hangfestő így valós időben alkothat zeneművet.

Ez a nyelv egyaránt szól hangszeres és énekes zenészekhez, akár van gyakorlatuk az improvizációban, akár nincsen. Mi több, lehetővé teszi azt is, hogy különböző felkészültségű és különböző zenei háttérrel rendelkező előadók közreműködjenek egy adott zenekaron belül. Ezzel a mára igencsak gazdagnak mondható nyelvvel nem csupán a szabad rögtönzés lehetséges, hanem korábban létrehozott anyagok beépítése is. Mindezen túl igen értékes pedagógiai eszköz is, amely a kezdők és a profik körében egyaránt használható.

 

Vincent Lê Quang 1975-ben született Aurillac-ban (Franciaország). Diplomáit a Schola Cantorum-ban (összhangzattan, ellenpont, zeneszerzés) és a párizsi Conservatoire-on (jazz és improvizáció) szerezte. 2003-ban a La Défense Nemzetközi Jazz-versenyen fedezték fel, ahol szólistaként és a zenekarával is elnyerte az első díjat. Zenét szerez különböző együtteseknek, amelyekben maga is játszik. Improvizatív zenét játszó zenekarokat vezényel a soundpainting mozdulatok koreografikus beszédével, mely vezénylési technika mintegy hét éve épp az ő tevékenysége révén lett ismert Franciaországban. Közreműködött különböző lemezeken Daniel Humair, Jean-Paul Celea, Riccardo Del Fra... partnereként. 2007-ben az improvizáció tanárává nevezték ki a párizsi Conservatoire-on.

Bővebb információ: soundpainters.org, soundpainting.com, http://vlequang.free.fr/

 

Jelentkezés: Óhegyi Erzsébetnél

 

Jelentkezési határidő: 2012. április 16.

 

Tervezett menetrend: április 25. szerda:   10h-13h és 16h-19h  Üllői út Kupola terem

                             április 26.csütörtök: 10h-13h és 15h-18h  Üllői út XXXVII terem

 

Szerezhető kredit: 2 nemzetközi kredit