Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Soundpainting mesterkurzus Vincent Le Quang vezetésével

2010. március 27.

Soundpainting mesterkurzus a Zeneakadémián

Vincent Le Quang

a párizsi Conservatoire improvizáció tanára vezetésével

 

2010. április 19-21. Zeneakadémia Kisterem

 

A Soundpainting (hangfestés), a Walter Thompson feltalálta jelnyelv, melynek révén rögtönzésszerűen kommunikálhatunk egy zenekarral. A karmester, azaz a hangfestő így valós időben alkothat zeneművet.

Ez a nyelv egyaránt szól hangszeres és énekes zenészekhez, akár van gyakorlatuk az improvizációban, akár nincsen. Mi több, lehetővé teszi azt is, hogy különböző felkészültségű és különböző zenei háttérrel rendelkező előadók közreműködjenek egy adott zenekaron belül. (A zenekar a kurzusra jelentkező hallgatókból , résztvevőkből fog összeállni.) Ezzel a mára igencsak gazdagnak mondható nyelvvel nem csupán a szabad rögtönzés lehetséges, hanem korábban létrehozott anyagok beépítése is. Mindezen túl igen értékes pedagógiai eszköz is, amely a kezdők és a profik körében egyaránt használható.

 

Vincent Lê Quang 1975-ben született Aurillac-ban (Franciaország). Diplomáit a Schola Cantorum-ban (összhangzattan, ellenpont, zeneszerzés) és a párizsi Conservatoire-on (jazz és improvizáció) szerezte. 2003-ban a La Défense Nemzetközi Jazz-versenyen fedezték fel, ahol szólistaként és a zenekarával is elnyerte az első díjat. Zenét szerez különböző együtteseknek, amelyekben maga is játszik. Improvizatív zenét játszó zenekarokat vezényel a soundpainting mozdulatok koreografikus beszédével, mely vezénylési technika mintegy hét éve épp az ő tevékenysége révén lett ismert Franciaországban. Közreműködött különböző lemezeken Daniel Humair, Jean-Paul Celea, Riccardo Del Fra... partnereként. 2007-ben az improvizáció tanárává nevezték ki a párizsi Conservatoire-on.

 

Bővebb információ: soundpainters.org, soundpainting.com, http://vlequang.free.fr/

A kurzuson csak előzetes jelentkezéssel lehet részt venni.  Jelentkezés személyesen vagy e-mailben Borzi  Zoltán tanszéki ügyintézőnél.  borzi [dot] zoltan [at] lisztakademia [dot] hu

 

A kurzus nyelve: angol

 

Jelentkezési határidő: 2010. április 12.

 

Tervezett menetrend: hétfő, kedd, szerda 9h-13h és 14h-17h

 

Helyszínek: április 19., 20., 21.  délelőtt  Kisterem ; április 19. délután.: 23-as terem, április 20., 21. délután: Bach-terem                     

 

Résztvevők zárókoncertje: április 21. (szerda) 19.30, Kisterem

 

Szerezhető kredit: 2 Ehhez a kurzuson végig (és a zárókoncerten) aktív résztvevőként jelen kell lenni