Stratégiai megállapodást kötött a Zeneakadémia és a Hagyományok Háza

2023. január 26.

A partnerség részeként a két intézmény együttműködik az előadó-művészetben, az oktatásban és a kutatásban is.

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója írta alá a szerződést utóbbi intézmény székhelyén, a Budai Vigadóban, az eseményen részt vett Bolya Mátyás, az egyetem Népzene Tanszékének vezetője is.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Hagyományok Háza évek óta szoros szakmai együttműködést tart fenn, hiszen a Zeneakadémia oktatói közül többen a Hagyományok Háza vezető beosztású munkatársai is. Ezt a jól működő kapcsolatot kívánja a két intézmény szorosabbra fűzni.

„A Zeneakadémia és a Hagyományok Háza egy kiváló, projekteken alapuló együttműködést emel magasabb szintre. A korábbi tapasztalatok megerősítettek bennünket abban, hogy érdemes egymásra stratégiai partnerként tekinteni, és maximálisan kiaknázni a kölcsönös előnyökön alapuló lehetőségeket” – hangsúlyozta Dr. Vigh Andrea rektor az ünnepélyes aláírást követően.

A felek rögzítették: közös céljuk a világhírű magyar zenei örökség és a magyar zenepedagógiai eredmények megőrzése, kutathatóvá tétele és minél hatékonyabb megismertetése mind Magyarországon, mind a nemzetközi térben. Ennek elérése érdekében, és azért, hogy a nemzeti örökség folyamatosan gazdagodjék, valamint hogy az eljövendő generációk számára is hozzáférhető maradjon, az együttműködés az alábbi területekre terjed ki.

„A Hagyományok Háza helyszínt ad a Népzene Tanszék bizonyos tanóráinak, vizsgakoncertjeinek. A hallgatók és az oktatók bemutatkozási lehetőséget kapnak, igénybe vehetik a Martin György Szakkönyvtár szolgáltatásait, valamint kedvezményes áron juthatnak hozzá az intézmény népzenei kiadványaihoz. A fiatal népzenei előadók viszonzásképpen közreműködnek a Hagyományok Háza szombati táncházaiban, rendszeresen bemutatnak különböző témakörben készült tematikus műsorokat, igény esetén pedig részt vehetnek a Hagyományok Házában zajló népzenei kutatásokban” – részletezte a megállapodást Both Miklós.

 

Dr. Vigh Andrea és Both Miklós az együttműködési megállapodás aláírása után (fotó: Dusa Gábor)

 

A felek évente egyeztetik közös rendezvényeiket (táncházakat, koncerteket, színházi előadásokat, konferenciákat). Az együttműködés kiterjed a jövőben megjelenő, közös finanszírozásban kiadandó oktatási segédanyagok előkészítésére és megjelentetésére, valamint arra, hogy a Zeneakadémia kijelölt hallgatói a Hagyományok Háza szakmai mentorainak segítségével tematikus zenei koncertet, programot állítsanak össze és mutassanak be. Emellett a felek kutatási területen is együttműködnek.

„A Hagyományok Háza és az egyetem Népzene Tanszéke megújuló koncepcióval vágott neki a 2022. évnek. Mindkettő vezetői pályázata stratégiai elemként azonosította a hálózatépítés fontosságát és az intézményi együttműködések fejlesztését. Természetes igény, hogy ezeket a célkitűzéseket a népzenei élet két megkerülhetetlen szereplője közösen valósítsa meg. Azzal, hogy a Hagyományok Háza nyilvános vizsgakoncertek (kamarazene- és diplomakoncertek) állandó helyszínévé válhat, a nagyközönség számára is láthatóbbá válik a tanszéki munka. Az együttműködés a Zeneakadémia patinás épületében is megvalósul, hiszen a 2023 májusában a 12. Táncház Napját a tanszék és a Hagyományok Háza közösen szervezi” – mondta a megállapodásról Bolya Mátyás tanszékvezető.

A két intézmény közötti kapcsolattartó Dr. Árendás Péter egyetemi docens, a Hagyományok Háza népzenei szakmai vezetője.