Szabó Balázs franciaországi sikere

2014. november 13.

Az idén a párizsi Notre Dame-ban megrendezett Chartres-i Nemzetközi Orgonaversenyen második díjat nyert a Zeneakadémia fiatal orgonaművész-tanára.

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg az "orgonisták olimpiájaként" ismert chartres-i nemzetközi orgonaversenyt Franciaországban. Az orgonavilág egyik legrangosabb zenei versenyeként számon tartott megmérettetésen, mely a legszigorúbb anonimitással jár egészen az eredményhirdetésig, húsz országból összesen hatvan jelentkező vett részt. A chartres-i katedrálisban folyó restaurálási munkálatok miatt ezúttal mindhárom forduló Párizsban került megrendezésre.
 

Szabó Balázs (fotó: Pető Zsuzsa)

 

A rangos eseményen a döntőbe jutott francia, amerikai és dél-koreai versenyzők mellett Szabó Balázs képviselte Magyarországot. A zsűri november 9-én, hajnali egy órakor hirdetett eredményt: az első díjat az amerikai Dexter Kennedy nyerte, Szabó Balázs pedig második díjat nyert, Thomas Ospital francia versenyzővel pontegyenlőségben. "Nagyon inspiráló volt azt a hangszert megszólaltatni, ahol száz éve maga Louis Vierne játszotta remekműveit. A döntőre készülve egy héten át rendszeresen játszhattam a híres Cavaillé-Coll orgonán a Notre-Dame-ban, ez külön jelentőséget adott a versenynek." - mondta el a Fidelio.hu-nak Szabó Balázs.

Címkék