Szabó Ildikó (gordonka) sikere a portói Guilhermina Suggia versenyen

2011. július 13.

2011. július 3-8. között szervezték meg Portóban (Portugália) a II. Guilhermina Suggia emlékversenyt. A versenyen a legrangosabb európai főiskolák által nevezett gordonka szakos hallgatók vehettek részt. Az első fordulóhoz felvételt kellett készíteni, a továbbjutók utazhattak el Portóba, hogy összemérhessék tudásukat a középdöntőben. A 8 meghívott versenyző 50 perces szólóest műsorokkal kellett készüljön.

 

A 18 éves Szabó Ildikó, a mezőny egyetlen hölgytagja és a verseny legfiatalabb résztvevője, műsorával (Sztravinszkij, Schumann, Bach, Kodály és Martinu művei) sikert aratott és kiérdemelte a döntőben való szereplés jogát, melyhez nem csupán jó szereplés kellett, hanem esszé is az elhangzó darabokról, a műsorválasztás indoklásával. Ildikón kívül még 2 versenyző jutott tovább a döntőbe. A verseny egyetlen díját a londoni Guildhall School of Music and Drama növendéke nyerte, akit a Suggia Alapítvány már a korábbi években is  támogatott. A döntő másik résztvevője a dán Királyi Zeneakadémia  diákja.

 

Szabó Ildikó, az Egyetem Különleges Tehetségek Osztályának hallgatója, a döntőben Sosztakovics: Esz-dúr gordonkaversenyét játszotta a Portói Szimfonikus Zenekar kíséretével, a karmester Michael Sanderling volt.

 

Gratulálunk a sikerhez!