Szabó Marcell nyerte a szegedi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt

2014. március 31.

A Zeneakadémia másodéves doktorandusz hallgatója mögött az Előkészítő Tagozaton tanuló Vida Monika Ruth végzett a megmérettetésen.

A Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának korábbi dékánja, Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész által több mint egy évtizede életre hívott, hagyományosan kétévente, Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan, szülővárosa, Nagyszentmiklóshoz legközelebbi magyarországi nagyvárosban megrendezett verseny díjait 2014. március 29-én adták át Szegeden. A VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyre 1979. január 1. után született fiatal zongoristák jelentkezhettek. A zsűri elnöke Nádor György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, tagjai Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, Mocsári Károly zongoraművész, Felicia Stankovici zongoraművész – a Temesvári Nyugat Egyetem Zenei Fakultásának professzora –, valamint Csíky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a Marosvásárhelyi Egyetem Művészeti Fakultásának tanára voltak.

A tizenkilenc, Magyarországról és külföldről érkezett - japán, szerb, lengyel és olasz - fiatal tehetség közül a középdöntőbe tizenegy ifjú pianista jutott, a döntőben pedig négyen mérték össze tudásukat. Az indulók a háromfordulós megmérettetésen a Bartók-művek mellett olyan komponisták szerzeményeit - Scarlatti szonátáit, Debussy, Chopin, Liszt alkotásait, Mozart zongoraversenyeit adták elő, amelyeket maga Bartók Béla is szívesen műsorra tűzött. A versenyzők az elődöntőben és a középdöntőben a szóló műveket játszották el, a döntőben pedig Liszt-, Bartók- és Mozart-versenyművek csendültek föl a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Gyüdi Sándor vezényletével.
 

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely


Az első díjat, és a legjobb kötelező darab előadásáért járó különdíjat a 27 éves Szabó Marcell kapta, aki Nádor György és Kemenes András tanítványaként két éve végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Zeneakadémia jelenleg másodéves doktorandusz hallgatója már négy esztendeje is szerepelt a szegedi Bartók-zongoraversenyen, akkor megosztott harmadik díjjal jutalmazták. A második helyezett Vida Mónika Ruth – a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatának növendéke – lett, a megosztott harmadik díjat pedig Kocsis Krisztián és Vass István – aki 2012-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen – vehette át. A díjazottak vasárnap Bartók Béla szülővárosában, Nagyszentmiklóson a Nákó-kastélyban adtak gálahangversenyt.

Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítő tanáraiknak!

 

MTI/zeneakademia.hu

Címkék