Száznegyvenegy éve született Kodály Zoltán

2023. december 18.

A Zeneakadémián hagyományos ünnepi koncerttel, Kecskeméten pedig koszorúzással tisztelegtek a városban született polihisztor emléke előtt.

„Társadalmi kérdésekre érzékeny muzsikus, az iskolateremtő tudós, a Liszt Ferenc alapította a Zeneakadémia egykori polihisztortanára” – így jellemezte Kodályt dr. Rajk Judit énekművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója a zeneszerző születésnapja alkalmából rendezett koncert előtt. Úgy fogalmazott, hogy számára megtisztelő a Kodály Intézet igazgatójaként elmondani ünnepi gondolatait, és emlékeztetett arra, hogy Liszt és Kodály kulturális víziója intézményeket teremtett a jövőnek a jövőért, a képzett és művelt polgárokért. „Merész és bátor tett, amikor valaki úgy dönt, megőrzi a hagyományokat, az elődöktől megszerzett tudást, és átadja mindezt a következő nemzedéknek. Vannak egyéni, magányos utak, és vannak az intézményteremtők, az alapító nagy elődök. Előttünk most két nagyszerű ember, két nagyszerű zeneszerző, muzsikus, két nagyszerű pedagógus, két iskolaalapító példája áll” – folytatta. Felhívta a figyelmet arra az erőre, amely a közös értékekért – nevezetesen Liszt, Kodály és a többi nagy muzsikus-pedagógus előd öröksége mentén a jövő zenészei magasfokú képzéséért – történő együttes küzdésben rejlik.  

A Zeneakadémia Nagytermében tartott hagyományos ünnepi est első felében három fővárosi énekkar (a Hunyadi Kiskórus, az Óbudai Árpád Gimnázium Vegyeskara és az Erkel Ferenc Vegyeskar) adott elő kórusműveket az életmű legnagyobb szeletéből. A szünet után a Budavári Te Deum hangzott el Dolhai Luca (szoprán), Ortan Vivienne (alt), Papp Balázs (tenor), Bán Balázs (basszus), valamint a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara és Alma Mater Kórusa közreműködésével, Ménesi Gergely vezényletével.

A Kodály Intézet kamarakórusának előadásával kezdődött a megemlékezés a kecskeméti Psalmus Hungaricus Emlékműnél. A vegyeskórus Kodály Zoltán Ének Szent István királyhoz című kórusművét adta elő, Haodong Ma vezényletével.

Dr. Rajk Judit itt elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1947. december 16. óta, amikor 65. születésnapja alkalmából Kodály Zoltánt Kecskemét városa díszpolgárává fogadta, ez az alkalom városi ünnep. Kecskeméten Kodály nevéhez köthető egy másik intézmény is: a száz éve született Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta először zeneóvodát, majd Kodály támogatásával ének-zenei általános iskolát létesített a városban.

A beszéd után a város és az egyes intézmények képviselői, vezetői elhelyezték koszorúikat a Psalmus Hungaricus Emlékműnél.