Szentpáli Roland első díjat nyert egy zeneműpályázaton

2022. április 14.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, nemzetközileg elismert tubaművész és zeneszerző egy szeptettel nyerte a Firgun Zsidó Kulturális Alapítvány versenyét.

Az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség által létrehozott szervezet olyan új komolyzenei műveket várt jeligés (anonim) pályázatán, amelyekben felfedezhetők a zsidó zenei hagyományok, a tradicionális dalok motívumaitól a klezmerig. A művekről bírálóbizottság döntött, a testület tagja volt Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző-karmester, Kesselyák Gergely karmester-operarendező, valamint Lukácsházi Győző tubaművész. Az elbíráláskor előnyt élveztek a kisebb (vagyis nem nagyzenekari) felállásokra írott művek, amelyek bemutatását az EMIH közösségi terei is lehetővé teszik.

A második helyezett Emszt András zeneszerző, a harmadik helyezett pedig Dankó Richárd Lajos lett, míg a különdíjat Horváthné Oláh Mónika műve kapta.

Szentpáli Roland szeptettet írt zsidó motívumokkal kürtre, tubára, vonósnégyesre és zongorára. Az első helyezéssel járó jutalom 1 200 000 forint, míg a második helyezett 800 000, a harmadik 600 000, a különdíjas pedig 300 000 forintot kapott.

Az EMIH 2021 januárjában hozta létre a Firgun Alapítványt – a héber kifejezés jelentése: önzetlen elismerés –, hogy ezzel is hozzájáruljon a pandémia következtében nehéz helyzetbe került művészek és kulturális alkotóközösségek lehetőségeinek bővítéséhez. A Firgun – működésének első évében – mintegy 31 millió forint értékben írt ki alkotópályázatokat különböző művészeti ágak képviselői számára.

Címkék