Szeptembertől decemberig, Szerbiától Budapestig

2012. szeptember 27.

Onczay Csaba Kossuth- és Liszt-díjas csellóművész szeptember 29-én Törökkanizsán (Novi Knezsevac, Szerbia), a 8. Tiszavirág Kamarazenei Fesztiválon ad szólóestet, ahol a díszvendég Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet lesz. Ez a koncert egyben a fesztivál záróeseménye, így különleges jelentőséggel is bír, hiszen Onczay Csaba egyedüli magyarként kapott meghívást a fesztiválra. Koncertprogramjában Haydn, Schumann és Dvořák művei mellett elhangzik Kodály Magyar rondója, illetve Liszttől a Szerelmi álmok és a VI. Magyar rapszódia Onczay Csaba átiratában. Ezen az esten a kíváló csellóművészt Homor Zsuzsanna kíséri zongorán.

 

Törökkanizsa után Szombathely lesz Onczay Csaba következő koncertállomása, ahol október 19-én a Savaria Szimfonikus Zenekarral Dvořák Csellóversenyét adja elő. 1962-ben, 50 évvel ezelőtt adta első bérleti hangversenyét a zenekar, akkor még Szombathelyi Szimfonikus Zenekar néven, Petró János vezényletével. A zenekar négy koncertből álló jubileumi sorozatára egy-egy olyan művészt hívott meg, akik a kezdetek óta állandó, visszatérő vendégei a Szimfonikusoknak, így Onczay művész úr is. Az est karmestere Robert Houlihan lesz, aki 1992 és 1998 között a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként és művészeti igazgatójaként tevékenykedett.

 

Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából december 11-én Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztivál keretén belül a Református Újkollégiumban, december 13-án pedig Budapesten az Óbudai Társaskörben lép a közönség elé Onczay Csaba, és egyik állandó kamarapartnere, Gulyás Márta zongoraművész. Kodály-estjükön elhangzik majd a Magyar Rondó, a Szólószonáta Op.8., Szonáta csellóra és zongorára Op.4. és a Galántai táncok. Kodály egyik legismertebb zenekari művét, a Galántai táncokat még 1990-ben írta át Onczay Csaba csellóra és zongorára, melyet azóta számos koncerten játszott itthon és külföldön Gulyás Mártával, illetve melyről lemezfelvétel is készült. Onczay Csabát Kodály Szólószonátájának kimagasló interpretálásáért 1976-ban Liszt-díjjal tüntették ki.