Szervátiusz-díjat kapott a Zeneakadémia tanszékvezetője

2024. szeptember 20.

Fülei Balázs zongoraművész, a Kamarazene Tanszék vezetője is átvehette az elismerést, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkásságára.

A díjat odaítélő Szervátiusz Alapítvány azokat a művészeket díjazza, akik a nemzet megmaradásáért tevékenykednek. Idén Fülei Balázs mellett Xantus Géza csíkszeredai festő- és grafikusművész vehette át a kitüntetést.

Laudációjában Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója Fülei Balázsról elmondta, hogy a természethez és a természetességhez, „az eredendőhöz, őserőhöz, ősszépséghez való végtelen vonzódás” köti leginkább össze Szervátiusz Jenővel. A Liszt-díjas, Artisjus-díjas Fülei Balázs nemzedéke kiemelkedő zongoraművésze, aki a Steinway hivatalos művésze, a Zeneakadémia docense és 2015 óta a kamarazene tanszék vezetője, emellett a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az Echo Nyári Akadémia alapítója és művészeti vezetője, valamint az Auer Trió alapítója – emlékeztetett Devich Márton. Hangsúlyozta azt is, hogy Fülei Balázsnak legalább egy tucatnyi lemeze jelent meg többek között Brahms, Liszt, Schubert, Dvorák, Mendelssohn, Beethoven, Debussy, Ravel, Bartók és Grieg műveivel, valamint fellépett a New York-i Carnegie Hall, a bécsi Konzerthaus, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, a tokiói Kioi Hall, az amszterdami Concertgebouw színpadán, koncertezett Indiában és Vietnamban is.

A díjakat odaítélő Szervátiusz Alapítványt 2003-ban alapította a 2018 áprilisában elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész a feleségével, édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján. Egyúttal emlékére létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat is, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.