Szirányi Gábor új könyvének bemutatója

2013. június 11.

A Zongorabillentyűk címmel megjelenő tanulmánykötet Thomán István, Szalay Stefánia és Böszörményi-Nagy Béla alakját járja körül.

A Zeneakadémia Könyvtára nyugalmazott igazgatóhelyettesének Zongorabillentyűk címmel megjelenő tanulmánykötete Thomán István, Szalay Stefánia és Böszörményi-Nagy Béla alakját járja körül. A Gramofon kiadó által gondozott könyv bemutatója 2013. június 12-én szerdán 16.00-kor lesz a Duna Palotában, és a helyszínen kedvezményes áron meg is vásárolható.

 

"Liszt Ferenc, a magyar zongoraiskola teremtő géniusza volt. Egész pályája során oly büszkén vállalt és hirdetett magyarságának – mintegy megkoronázásaként – a gyakorlatban is újabb bizonyságát adta élete utolsó évtizedeiben, amikor Weimar és Róma mellett Pestre helyezte otthonát, majd tekintélyével és személyes részvételével döntő szerepet vállalt a pesti Zeneakadémia megalapításában, de talán legfőképp, fáradtságot nem ismerő, lenyűgözően szuggesztív tanításával. Fiatalon szerzett zenei örökségét és óriássá teljesedett művészi minden-tudását a tanítványok tucatjaival osztotta meg – akik aztán nagyvilág-szerte szórták szét e megtermékenyítô magokat. Ahogy Thomán István is tette – karöltve Erkel Ferenccel –, Zeneakadémiánk legnagyobb dicsőségére (…) A mesterek és tanítványok végtelen folyamának újabb történéseit már kötetünk lapjai is őrzik.

 

Szirányi Gábor

 

E tanulmányok szerzője, Szirányi Gábor a testvérem, akivel gyermekkorunkat zongorista Szüleink – Dohnányi-tanítvány Édesapánk és Keéri-Szántó Imre-növendék Édesanyánk –, valamint a Nagyváradon zeneiskolát alapító egykori Thomán- majd Bartók-tanítvány Nagymamánk révén ugyanazok az erős zenei élmények határozták meg. De amíg én zongorista tanulmányaimmal talán jobban követtem a családi tradíciókat, Gáborban a zenei kvalitás, folyvást vetekedve remek íráskészségével, klarinétosként szólalt meg. Így hamar hivatássá érlelődő érdeklődése a Zeneakadémia Könyvtárához vezette, ahol évtizedeken át nemcsak eredetiben kutathatta zenei múltunk sokáig csak a polcokon megbúvó titkait, hanem folyamatos publikációival rendre a nagyérdemű elé is tárhatta felfedezéseit. Most is bízvást állíthatom, hogy a Zongorabillentyűk tanulmányai, túl azok személyességén és forrásértékű történetiségükön, fontos adalékok az immár másfél százados zongorista-históriánk sajátos folyamatának pontosabb megismeréséhez." - e szavakkal ajánlja a kötetet Szirányi János, a Bartók Béla Emlékház igazgatója.