Születésnapja alkalmából köszöntötték Somfai Lászlót

2024. szeptember 18.

A Széchenyi-díjas zenetörténész a közelmúltban lett kilencven éves, a Zeneakadémia minap kis ünnepségen köszöntötte professor emeritusát a kollégái, pályatársai jelenlétében.

A műemlék főépület díszes rektori tanácstermében tartott eseményen Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes köszöntötte a megjelenteket, majd Péteri Lóránt, a Zenetudományi Tanszék vezetője mondott beszédet. „Somfai László globális szakmai elismertségét jelzi, hogy amikor egy nemzetközi konferencián megtudják, Budapestről érkeztem, rögtön őrá terelik a szót, a zenetudomány képviselői világszerte a legnagyobb elismeréssel és szeretettel beszélnek róla” – hangsúlyozta. Mint hozzátette, nem is Somfai legfőbb szakterületeihez kapcsolódó Haydn- és Bartók-konferenciákon tapasztalja, hanem úgyszólván bármilyen tudományos tanácskozáson, ahol zenetörténészek gyűlnek össze. Kivételes időtartamú, 55 éves tanári pályáját is méltatta, hiszen nemcsak már a Zenetudományi Tanszék jelenlegi oktatói középgenerációjának tanárait is tanította, hanem a mai muzikológus hallgatók túlnyomó többsége is járt az órájára. Arról is beszélt, hogy Somfai László gondolkodása, habitusa, széles látóköre, alapossága és lelkiismeretessége, valamint munkabírása és szakmai elkötelezettsége mintát és mércét ad a mai magyar zenetudósi közösség egészének.

Az ünnepségen Várjon Dénes zongoraművész, a Zeneakadémia főtárgytanára is fellépett, az ünnepeltet pedig a vezetőség megajándékozta egy Zsolnay-plakettel, amely a főépület előcsarnokában látható díszítmények másolata.

Somfai László a Zeneakadémián Bartha Dénes, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos és Gárdonyi Zoltán tanítványa volt, 1959-ben szerzett zenetörténész diplomát. Ezután az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtáránál kezdett el dolgozni, később átment a Magyar Tudományos Akadémia Bartók Archívumához, ahol tudományos munkatárs lett, majd 1972-től 2004-ig annak vezetőjeként dolgozott. A Zeneakadémián 1968-tól tanít, a hatvanas évek óta rendszeresen részt vett nemzetközi zenetudományi kongresszusokon, konferenciákon, valamint kurzusokat tartott külföldi egyetemeken (USA, Németország, Ausztria, Anglia, Svájc, Kanada, Spanyolország, Olaszország, Dánia stb.). Két szemeszteren át az Egyesült Államokban (CUNY Graduate Center New York, University of California Berkeley), egy szemeszteren át a Bécsi Egyetemen volt vendégprofesszor. A salzburgi Mozart-kutató Intézet és a kölni Joseph Haydn Intézet tagja, az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémia külföldi, a Brit Akadémia levelező tagja, az MTA rendes tagja. 1994 és 1998 között a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító, első elnöke volt, 1997 és 2002 között pedig a Nemzetközi Zenetudományi Társaság elnökeként dolgozott.