Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Tallián Tibort rendes taggá választotta az MTA közgyűlése

2022. május 4.

Száztíz kutató közül választotta meg az akadémikusok gyűlése új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait május 3-án.

Tallián Tibor Széchenyi- és Erkel-díjas zenetörténész, a Zenetudományi Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, akit az I-es, Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya rendes tagjává választott a közgyűlés. A zenetörténész 2016 óta volt a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Tallián Tibor 1946-ban született Salzburgban. 1969-ben végzett a Zeneakadémia zenetudományi szakán, Szabolcsi Bence, Bartha Dénes és Kroó György növendékeként. Az MTA Zenetudományi Intézetben 1972 novemberétől tudományos segédmunkatársként, majd munkatársként, 1995-től tudományos főmunkatársként és igazgatóhelyettesként, 1998 és 2011 között pedig igazgatóként dolgozott, 2013 óta tudományos tanácsadó. A Zeneakadémián évtizedek óta tanít, korábban a Zenetudományi Tanszéket is vezette, jelenleg professor emeritus.

1988–1990 között Humboldt-ösztöndíjjal az akkori Nyugat-Berlinben a 20. századi totalitárius rendszerek zenei ideológiáját tanulmányozta. A 19. és 20. századi magyar zenetörténet és Bartók életművének, művészetének nemzetközileg is elismert, meghatározó kutatója. Tudományos és kritikusi prózája jellemzően esztétikai élményt adó irodalmi alkotás is, teret adva a szerző habitusának, széles körű műveltségének.