Tanáraink és rendkívüli tehetségeink a soproni Wunderkind Szimpóziumon

2011. március 28.

Majd' 200 évvel ezelőtt a soproni kaszinó falai között adta első nyilvános koncertjét Liszt Ferenc, az akkor 9 éves csodagyerek. Ennek jegyében szólaltatták meg a nagy komponista muzsikáját meg azok a csodagyerekek, akik március 18. és 19. között léptek fel a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda által szervezett Wunderkind Szimpóziumon Sopronban, a Pannónia Hotel impozáns falai között.

 

A szimpóziumon neves tanárok és zenetudósok tartottak előadást a zenei tehetségről, a magyar és külföldi zenei oktatásról, a különleges tehetségekről. A résztvevők között volt dr. Batta András, egyetemünk rektora és tanára, illetve Szokolay Balázs, a Zongora Tanszék professzora.

 

Az igazi csoda azonban az a koncert volt, ahol a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának növendékei mutatkoztak be a szombat délelőtti hangverseny folyamán. Boros Tekla, Vida Mónika, Váradi László, Kovács Gergely és a Fringe-díjas Gyöngyösi Ivett játszotta Liszt, Chopin, Mozart, Schumann és természetesen Bartók műveit. Különleges élmény volt látni azt a lendületet és elszántságot, amivel ezek a fiatalok a zenetörténet csúcsait hódították meg rendkívül magas művészi teljesítményükkel.