Tátrai Vilmos hegedűművészről emlékeztünk meg

2012. október 7.

2012. október 7-én a Zeneművészeti Egyetem megemlékezést tartott a világhírű hegedűművész, Tátrai Vilmos 100 éves születésnapjának alkalmából. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal közösen megszervezett esemény a művész korábbi lakóházának koszorúzásával kezdődött, majd a Ligeti György épületben Batta András rektor beszélt Tátrai Vilmos munkásságáról, művészetéről.

Ezt követően a művész korábbi felfedezettje, Baráti Kristóf hegedűművész szólaltatta meg Johann Sebastian Bach szólóhegedűre írt d-moll partitájából a Chaconne-t.

Ugyancsak az évforduló alkalmából nyílt meg a Ligeti épületben a Tátrai Vilmos életét és pályafutását 16 tablón bemutató tárlat is. „A színpadon és a színpadon túl” című kiállítást Devich János professor emeritus állította össze és október végéig tekinthető meg. A kiállítás anyaga itt is megtekinthető.

A koncert az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, KMOP 4.2.1/A_1-2008-0002. számon, „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című program keretében jött létre.