Telt házzal ünnepelte jubileumát a Tavaszi hangok című program

2023. április 12.

Huszadik alkalommal mutatkozhattak be koncerten a Zeneakadémia japán növendékei az egyetem, a budapesti japán nagykövetség és a Magyar–Japán Baráti Társaság évente megtartott koncertjén.

A közös szervezésű, immár nagy hagyománnyal rendelkező esemény minden esztendőben bemutatkozási lehetőséget kínál a távol-keleti szigetország itt tanuló hallgatóinak, akik mindig különleges műsorral készülnek: a nyugat-európai szerzők mellett helyet kapnak magyar komponisták népszerű vagy ritkán hallható darabjai, és évről évre a japán zeneművészetből is változatos ízelítőt nyújtanak a közönségnek. A program művészeti vezetője a több évtizedes kiváló japán kapcsolatokkal rendelkező Onczay Csaba Kossuth-díjas csellóművész, az egyetem professor emeritusa. Az idei felkészítő tanárok: Falvai Sándor, Farkas Gábor, Dráfi Kálmán és Némethy Attila (zongora), Perényi Eszter (hegedű), Onczay Csaba (cselló), valamint Meláth Andrea (ének).

A Solti teremben tartott esten a Zeneakadémia hét hangszeres és egy énekes növendéke lépett fel, a koncert Szabadi Vilmos (hegedű), Onczay Csaba és Falvai Sándor triójának fellépésével zárult.

Az alábbiakban Dr. Vihar Judit, a Magyar–Japán Baráti Társaság elnöke beszámolóját olvashatják.

 

Tavaszi hangok
Egy estére Japán beköltözött a Zeneakadémiára

Igen tisztelt olvasó, ugye kissé hihetetlennek tartja, hogy a felkelő Nap országa beköltözzön Kelet-Közép-Európa szívébe? Mint a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke, szeretném bebizonyítani, hogy évente egyszer, immár 20. alkalommal ez a különleges esemény bekövetkezett. Az idén március 27-én hétfőn a Zeneakadémia Solti termében a japán hallgatók sikeres koncertet adtak „Tavaszi hangok” címmel. A levegő szinte felforrósodott a tapsvihartól, a „brávó!” bekiáltásoktól.

Az estet Vigh Andrea rektor asszony beszéde nyitotta meg, majd őexcellenciája Ohtaka Masato japán nagykövet mondott ünnepi beszédet. A teltházas estet a Zeneakadémia, a Japán Nagykövetség és a Magyar-Japán Baráti Társaság szervezte, de a koncert megálmodója, művészeti vezetője immár 20 éve Onczay Csaba, az egyetem professzor emeritusa. Az évről évre megrendezésre kerülő csodálatos esemény köszönhető a sok tehetséges fiatalnak, és a Zeneakadémia kiváló professzorainak: Falvai Sándor, Farkas Gábor, Dráfi Kálmán és Némethy Attila (zongora), Perényi Eszter (hegedű), valamint Meláth Andrea (ének). A műsort kiválóan sikerült összeállítani. A legnagyobb zeneszerzők műveit adták elő a fiatal művészek, Bach, Mozart, Beethoven, Rahmanyinov művein kívül hallhattunk Liszt, Popper darabokat is.

Nagy örömünkre japán szerzők, többek között Takatomi Nobunaga művei is megszólaltak. Így Katoh Hiroko elénekelte nekünk, hogy „A boldogság a csigára szállt”. A művésznő tehetségét az is bizonyítja, hogy már a Magyar Állami Operaház énekese. A legtöbben zongoraműveket játszottak, név szerint Amakawa Mana, Mizuno Kaisei és Takewa Nanami. Óriási élményt jelentett a számomra Aoki Kanon virtuóz hegedűjátéka, aki már az Operaház zenekarának tagja. És a csoda is megtörtént. A 10 éves kora óta Onczay tanár úr tanítványaként nálunk tanuló csellóművész, Shimizu Yosuke olyan átéléssel és ugyanakkor briliáns technikával játszotta Popper Dávid művét, hogy a darab elhangzása után sokáig némán, lebilincselve ült a közönség. Az est hangulatát Tóth Endre moderátori magyarázatai tették még érdekesebbé, amely által nem csak a művekről tudhattunk meg sok érdekességet, hanem a fellépőket is jobban megismerhettük.

A koncert zárószámaként Falvai Sándor, Szabadi Vilmos és Onczay Csaba, azaz a Gifu Trió előadásában hallgathattuk meg Beethoven „Gassenhauer Triójának” 2. és 3. tételét, amely méltó módon zárta le a jubileumi estet. Onczay Csaba 30 évvel ezelőtt indította el Japánban, Gifu városában azt a nyári mesterkurzus sorozatot, amelynek köszönhetően nagyon sok japán fiatal jött Magyarországra, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. A 3 professzor azóta is minden nyáron koncertezik, tanít és felvételiztet „Japán szívében”, ahogy Gifu városát nevezik, és amely nevet a trió is felvette.

A koncertet a Furukawa Electric, a Suzuki, a Toyota vállalatok segítő támogatásával tudtuk megrendezni.

Reméljük, hogy jövőre és azután még sok-sok évig élvezhetjük a japán zeneakadémisták játékát, lesz még alkalma a távoli két népnek arra, hogy barátságban együtt tudjanak muzsikálni. Végezetül hadd idézzem Matsuo Bashō híres haikuját, amely szintén ezt tükrözi:

Pacsirtadalba
fácán hangja hasítja
az ütemeket.

Vihar Judit
Magyar–Japán Baráti Társaság
elnök