A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Tizenegy volt és jelenlegi zeneakadémista jelentkezett az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

2022. április 29.

A megmérettetésre 38 országból 132 tehetség pályázott, közülük öten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei, egyikük doktorandusza, további öten pedig korábban végzettek.

Április 25-én éjfélkor járt le a határidő, ameddig a reménybeli versenyzőknek be kellett küldeniük két videofelvételt a verseny online jelentkezési felületén. A kétévenként megrendezett énekverseny előző, negyedik fordulóját a pandémia miatt nem 2020-ban, hanem tavaly tartotta a Zeneakadémia.

A rövidebb időköz ellenére 38 országból 60 férfi és 72 női énekes jelentkezett. Idén is a szopránok vannak a legtöbben, 58-an, és újra van 4 kontratenor a pályázók között. 19-en már korábban is próbálkoztak, közülük ketten már harmadszor.

Legtöbben, 25-en a Koreai Köztársaságból jelentkeztek, de érkezett például 6 pályázat az Egyesült Államokból, három Brazíliából, sőt egy-egy Kanadából, Mexikóból és Új-Zélandról is. A magyar versenyzők 15-en vannak. Az orosz-ukrán háború miatt idén megtört a hagyomány, miszerint sok jelentkező érkezik e két országból. Orosz és ukrán állampolgárok ugyan pályáztak, ám mindössze 16-an, és többségük külföldön (pl. Svájcban) él, jelentkezését is innen töltötte fel.

A Marton Éva professzor asszony vezetésével felálló előzsűri a következő hetekben dönti el, kik jutnak a szeptember 4. és 11. között rendezendő élő fordulókba. A döntés eredményét 2022. május 20-ig tesszük közzé a verseny honlapján, és e-mailben értesítjük a versenyzőket is.