Tóth Renáta nyerte az idei Lantos Rezső Karvezető Versenyt

2023. március 27.

A Zeneakadémia hallgatója az első díj mellett a KÓTA különdíját is kiérdemelte.

2023. március 26-án 17. alkalommal rendezték meg a Lantos Rezső emlékére meghirdetett Fiatal Karvezetők Versenyét. A megmérettetésen pártatlan zsűri előtt mérték össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezetőképzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a tavaly diplomát szerzett kóruskarnagyok.

Az elődöntőben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Jubilate Leánykara (karigazgató: Sapszon Ferenc), a döntőben pedig a Prelude Vegyeskar (karigazgató: Kabdebó Sándor) működött közre.

A zsűri elnöke Czifra János professzor, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Salzburgi Dóm emeritus karnagya, további három tagja Gerenday Ágnes, a Budapesti Lantos Kórus karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, Hartyányi Judit, a KÓTA elnökségi tagja, Apáczai Csere János-díjas és Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett karnagy, valamint Beischer-Matyó Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, KÓTA- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző volt.

A verseny első díját – melyet a Lantos Rezső Alapítvány ajánlott fel – a Zeneakadémia V. éves ének-zene művésztanár, kóruskarnagyművész-tanár szakos hallgatója, Tóth Renáta nyerte. A Zeneakadémia Alapítvány által felajánlott második díjat Kozak Olimpiu, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának V. éves ének-zeneművésztanár, zeneelmélet-tanár szakos növendéke kapta, a harmadik díjat (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíját) Vizi István, egyetemünk IV. éves kóruskarnagyművész-tanár, zeneelmélet-tanár szakos hallgatója érdemelte ki. A KÓTA különdíját Tóth Renáta, a Kardos Pál Alapítvány különdíját Szabó Márk, a Zeneakadémia MA I. éves kóruskarnagy szakos növendéke vehette át, az Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány különdíját Vizi István, a Lantos Rezső Alapítvány által felajánlott Közönségdíjat Kozak Olimpiu vehette át.

 

Tóth Renáta a verseny döntőjében (fotó: Birinyi József)

 

A versenyzők emellett a Lantos Rezső Alapítvány, a KÓTA, a Kardos Pál Alapítvány, a Pécsi Kamarakórus és a Magyar Kodály Társaság felajánlásának köszönhetően CD- és könyvjutalmakat is hazavihettek.

A versenyt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneakadémia Alapítvány, a Lantos Rezső Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány, a KÓTA, az Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány, a szegedi Kardos Pál Alapítvány, a Kontrapunkt Kiadó, a Pécsi Kamarakórus és a Magyar Kodály Társaság. Együttműködő partnerünk volt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).