ÚJ DÍJAZOTTAK MÁRCIUS 15-ÉN A LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM OKTATÓI KÖZÖTT

2018. március 15.

A nemzeti ünnep alkalmából Eckhardt Mária, Lantos István és Medveczky Ádám vehetett át díjat.

Áder János köztársasági elnök Széchenyi-díjat adományozott Eckhardt Mária Erkel Ferenc- és Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész, karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont nyugalmazott alapító igazgatója és volt tudományos igazgatója részére a magyar és nemzetközi Liszt-kutatás kiemelkedő egyéniségeként elért jelentős eredményei, valamint a zeneszerző életművének bemutatását, illetve népszerűsítését szolgáló kimagasló színvonalú intézményvezetői munkája elismeréseként. 

Kossuth-díjban részesítette Lantos István Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, Kiváló és Érdemes Művészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének egyetemi tanárát a legnemesebb magyar előadóművészi hagyományokat hitelesen közvetítő zongora-, kamara- és orgonaművészi pályája, valamint a fiatal tehetségek képzését szolgáló értékteremtő oktatói munkája elismeréseként.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat díjjal ismerték el Medveczky Ádám Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes tanára a magyar klasszikus zeneművészet nemzetközi rangját emelő, kivételes szakmai alázattal és elkötelezettséggel végzett művészi munkáját.

 

 
Eckhardt Mária. Fotó: indafoto.hu
 
Eckhardt Mária 1943-ban született, 1961–1966 között, kitüntetéssel végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár- és karvezetőképző tanszakjait. Tudományos munkatársként dolgozott az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában, majd 1973–1986 között a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének Magyar Zenetörténeti Osztálya tudományos munkatársaként, később csoportvezetőjeként tevékenykedett. 1986-tól töltötte be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontjának igazgatói tisztségét, 2009-ben a saját kérésére adta le az igazgatóságot. Tudományos igazgató címmel még állományban maradt 2014-ig, 70 éves koráig, majd végleg nyugalomba vonult. Jelenleg a Liszt Társaság társelnöke.Fő kutatási területei: Liszt Ferenc élete és munkássága, Liszt kortársai, tanítványai és a 19. századi magyar zenetörténet.

 

 
Lantos István
 

Lantos István 1949-ben született, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult Tusa Erzsébetnél. 1968-tól a Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol Solymos Péter növendékeként diplomázott 1972-ben. 1973 októberétől a Zeneakadémián oktatott. 1984. január 1-jétől nevezték ki tanszékvezetővé, 1994-1997 látta el a Zeneakadémia rektori feladatait, majd a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszék és a Mesterképző tanfolyam vezetője lett.

Előadóművészi pályája már főiskolás korában megkezdődött, amikor 1969-ben Bayreuthban a Nemzetközi Ifjúsági Találkozón Bartók III. zongoraversenyét játszotta. 1972-től rendszeresen turnézott az Állami Hangversenyzenekarral, egészen Ferencsik János haláláig (Ausztria, Németország, Svájc, Hollandia után 1976-tól Japánban is játszott). 1976-ban Liszt-díjat, 1991-ben a Cziffra Alapítvány díját, majd 1992-ben nyerte el a legmagasabb szakmai elismerést, a Bartók-Pásztory-díjat.