Új professor emeritusokat nevezett ki a Zeneakadémia

2019. szeptember 13.

Szeptember 11-én tartotta a Szenátus ünnepi ülését, melyen Dr. Vigh Andrea rektor köszöntötte az egyetem új professor emeritusait: a Zeneakadémia két korábbi rektorát, Falvai Sándort és Lantos Istvánt, valamint Hőna Gusztáv egykori fúvós tanszékvezetőt. A három oktatót Onczay Csaba, Komlós Katalin és Kovács Sándor laudálta.

Az eseményen átadták továbbá az elmúlt évben habilitált oktatók okleveleit. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docensei közül Bársony Péter brácsaművész, Boldoczki Gábor trombitaművész, Dobozy Borbála csembalóművész, Fazekas Gergely muzikológus, Oross Veronika fuvolaművész, Szatmári Zsolt klarinétművész és Vikárius László muzikológus, a Doktori Iskola PhD doktori tanácsának tagja és a doktorképzés oktatójaként pedig Dalos Anna muzikológus vehette át új egyetemi fokozatát.

 

A képgaléria megtekintéséhez, valamint a habilitáltak teljes listájához kattintson a képre!
(Fotó: Posztós János / Zeneakadémia)

 

Szemelvények a professor emeritusi laudációkból:

„Lantos István zongoraművész, orgonaművész, a Zeneakadémiának sok éven át tanszékvezető professzora, három éven át rektora, japán egyetemek 1986 óta rendszeresen visszatérő vendégprofesszora. A Liszt-díj (1976), Bartók–Pásztory-díj (1992), Érdemes Művész kitüntetés (1998) és a Kossuth-díj (2018) birtokosa; a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Ezek a száraz tények. A lényeg azonban az, hogy Lantos István évtizedek óta Liszt Ferenc szellemének őrzője Zeneakadémiánkon. Olyan sokféle tehetséggel megáldott MUZSIKUS, akiben együtt vannak a hivatás alkotói és előadói talentumai. Akik hallhatták felejthetetlen improvizációját 2013 októberében, az újra megnyílt Zeneakadémia Nagytermében, átélték Liszt jelenlétét. Billentéskultúrája világviszonylatban párját ritkítja; hallása, ízlése, stílusismerete, érzékeny intuíciója, és a zene, valamint embertársai iránt sugárzott alázata speciális helyet biztosít számára hazánk zeneéletében.

Isten tartsa még őt köztünk nagyon sokáig!”

(Komlós Katalin)

 

„Falvai Sándor zongoraművész, a Zeneakadémia professzora idén ünnepelte 70. születésnapját. 46 éve tanít a Zeneakadémián bámulatos munkabírással és a legmagasabb művészi hitvallással.

1973-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, ahol később többször is ellátta a Billentyűs Tanszék vezetői feladatait. Növendékei közül olyan művészek kerültek ki, mint Várjon Dénes és Farkas Gábor. 1997-től 2004-ig az intézmény rektora volt; igazgatásának első évében indult el a DLA-képzés, amely az összes hangszeres, énekes, zeneszerző és egyházzene szakon tanulók számára lehetővé tette a doktori fokozat megszerzését. Rektori tisztsége alatt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Zeneakadémia főépületét és az egyetemet „kiemelt nemzeti intézmény”-nek nyilvánította. Több állami és nemzetközi díjjal ismerték el művészetét és szakmai elhivatottságát: Liszt-díj, Érdemes Művész, Bartók–Pásztory díj, a Japán Kormány Felkelő Nap Rendje Aranysugarak a Nyakszalaggal kitüntetése, valamint a Perzsa Akadémia Szárnyas Oroszlán díja.

Számomra mindig inspirálóan hat tiszta zenei fogalmazása, érzékeny billentése, és a művek sallangmentes, őszinte előadása. Kedves Sándor, kedves Tanár Úr! Sok szeretettel gratulálok ehhez a gazdag életpályához, és kívánok Neked további sikereket, eredményes tanítást, és jó egészséget!”

(Onczay Csaba)