Újabb elismerést kapott a PRESTO projekt

2024. március 27.

A Zeneakadémia Kodály Intézete által kezdeményezett, a zenei távoktatást segítő Erasmus+ együttműködés a Tempus Közalapítvány nívódíjában részesült.

Évente egy pályázati kategóriában, szektoronként csak egy ilyen díjat osztanak ki, az átadó ünnepségre a nemzetközi Erasmus+ konferencián kerül majd sor május 28-án Budapesten.

Az intézet korábbi igazgatója, Dr. Nemes László Norbert szakmai irányításával 2021 és 2023 között megvalósult, PRESTO mozaikszóval elnevezett (Practices and Resources for Equipping Schools to Teach Music Online) projekt további résztvevői a Caprice Oy (Helsinki, Finnország), a Dublin City University (Dublin, Írország), a National Youth Choir of Scotland (Glasgow, Skócia, Egyesült Királyság) és a Sing Ireland (Limerick, Írország) voltak.

Az együttműködésben több mint 750 különböző oktatási anyag készült, köztük előadások, oktatóvideók, módszertani kézikönyvek és hangfájlok.

A Tempus nívódíjával kapcsolatban Rajk Judit, a Kodály Intézet igazgatója elmondta: „Nagy öröm nemcsak a Kodály Intézet, hanem a Zeneakadémia egész közössége számára, hogy ilyen magas szintű elismerést kapott a PRESTO programunk, amely noha 2023-ban lezárult, eredményei, az elkészült tantermi, kórus és hangszeres oktatóanyagok ott vannak honlapunkon, mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők a kodalyhub.com/presto portálon”. Mint hozzátette, különösen jó érzés, hogy egy független szakmai testülettől érkezett a nívódíj. „Ez is fontos bizonyítéka annak, hogy egyetemünkön magas szintű munka folyik, nemzetközi kapcsolataink szerteágazóak, hallgatóink, tanáraink munkája, illetve a magyar zeneoktatás ismert és elismert a világ minden táján. Liszt és Kodály neve, nem feledve a többi nagy elődöt sem, kötelez minket, hogy munkájukat folytassuk, és korunk innovációival tegyük még színesebbé” – hangsúlyozta.

Mint arról korábban beszámoltunk, a PRESTO a szakmai értékelés során egészen magas értéket, a lehetséges 100-ból 96 pontot és mellé a nemzetközi jó gyakorlat minősítést is megkapta a bírálóktól.