Újabb öt évre kapott akkreditációt a Zeneakadémia

2021. június 9.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a nemzetközi sztenderdeknek is mindenben megfelelő rendszerben működik, mind az oktatást, mind a háttérfolyamatokat tekintve – értesítette hivatalosan a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az intézményt minapi határozatáról.

Döntésével a testület 2026. május 28-ig feltétel nélkül akkreditálta Magyarország egyetlen tisztán zenei felsőoktatási intézményét, az indokolásban kiemelve, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az uniós ESG (Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area) sztenderdek alapján egységes, az egész intézményre kiterjedő minőségbiztosítási rendszert működtet. Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes kiemelte: a MAB megállapította, hogy az egyetem minőségbiztosítási és fejlesztési folyamatai kiszámíthatók: tervezési, ellenőrzési, mérési és értékelési eljárásai rendszeresek. A vizsgálat szerint a vezetési folyamatok és a minőségbiztosítási folyamatok között erős a kapcsolat, az oktatás menedzsmentje megfelelő, a kutatás menedzsmentje pedig kiváló, iránya illeszkedik az intézményi stratégiához. „A testület mindemellett azt is igazolta, hogy a támogató pénzügyi, gazdálkodási, informatikai, létesítmény-gazdálkodási folyamatok és az infrastruktúra egyaránt kiváló hátteret biztosítanak az oktatási, kutatási tevékenységhez” – tette hozzá a rektorhelyettes.

 

fotó: Zeneakadémia/Darabos György

 

A bizottság a felsőoktatásban a képzés, a tudományos kutatás, valamint a művészeti alkotótevékenység minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület. Tevékenységével erősíti a független működést, értékelő munkájában a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő módszertant alkalmaz, fejleszt és adaptál. Szakértői, akkreditációs, elemző és javaslattevő tevékenysége, követve a nemzetközi sztenderdekben rögzített értékelveket, objektív kritériumrendszerre épül, független, elfogulatlan, politikamentes. Valamennyi tevékenységével törekszik az intézmények belső minőségbiztosítási kultúrájának erősítésére, segítve ezzel a magyar felsőoktatás minőségének javítását, nemzetközi elismertségének növelését.