Újra Popper Nemzetközi Csellóverseny

2015. november 17.

Az Onczay Csaba által alapított megmérettetés immár hatodszorra kerül megrendezésre 2015. november 19-22. között Várpalotán.

A Popper David Nemzetközi Csellóverseny alapító ötletgazdája a Kossuth díjas gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora mellett Szili Gabriella csellótanár, a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola keretein belül működő Alapfokú Művészeti iskola vezetője. Az első alkalommal 2000-ben megrendezett verseny létrehozásának alapgondolata és célja az volt, hogy lehetőséget adjon a 10-23 éves fiataloknak, hogy nemzetközi versenyen mutathassa meg tudását, felkészültségét és tehetségét. “Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Popper Nemzetközi Csellóverseny rangos helyet és szerepet tölt be a nemzetközi versenyek sorában. Ezt nagyon fontos kiemelni, hiszen Európában nemzetközi ifjúsági csellóversenyt csak néhány ország mondhat magáénak. Ez az elismerés köszönhető a rendezvény magas szakmai színvonalának, a nemzetközi zsűri szakértelmének, melynek hírét a versenyre ellátogatók, a versenyzők, illetve a felkészítő tanárok vittek magukkal a világ minden tájára” – emelte ki Szili Gabriella, a verseny főszervezője.

2000-ben az első versenyen 14 országból 53 versenyző volt jelen, az idei megmérettetésre 24 országból 83 versenyző adta le jelentkezését, köztük több zeneakadémiai növendék is. A verseny igazi nemzetköziségét pedig mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Európán kívül érkeznek fiatal csellisták  az USA-ból, Brazíliából, Kínából, Dél-Koreából és Ausztráliából is. Az idei hét tagú  zsűriben, magyar, amerikai, német, lengyel és brazil csellóművészek, művésztanárok értékelik a versenyzőket. “Az elmúlt versenyek eredményhirdetésekor nem gondoltuk, hogy a nyertesek közül sokan nagy karriert futnak majd be. Az előző versenyek magyar győztesei között találhatók Kokas Dóra, Szabó Ildikó, Szabó Laura, Czvik Ildikó, Tetézi Boróka, Pákolitz Andrea, Jámbor Janka, Stankowsky Endre és Farkas Olívia. Köztük volt Várdai István, aki eddig egyedüliként háromszor nyerte meg a Popper David Nemzetközi Csellóversenyt és számos kiemelkedő eredményt követően 2014-ben megnyerte az ARD versenyt. A külföldi versenyzők közül kiemelném Andrei Ionitát, aki 2009-ben Várpalotán kapott első díjat, 2015-ben pedig megnyerte a Csajkovszkij-versenyt. De ne feledkezzünk meg a többi résztvevőről sem. Egymást hallgatva, tapasztalatokat szerezve, olyan zenei értékekkel gazdagodhatnak a fiatalok, amelyek pótolhatatlanok további fejlődésükhöz” – fogalmazott Onczay Csaba, a verseny zsűrijének elnöke.

Az idei verseny is nyilvános, két fordulóban és 4 korcsoportban kerül megrendezésre a várpalotai Thury Várban, az eredményhirdetésre és a gálakoncertre november 22-én 17 órakor kerül sor.